W tych przypadkach suplementacja witaminy D może nie być skuteczna

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Jak wynika z badań, w przypadku osób z nadwagą i otyłością wchłanianie witaminy D może być utrudnione. Z tego względu, by zwiększyć korzyści płynące z suplementacji, pomocne może być włączenie do diety produktów takich jak kakao, jagody, winogrona, pistacje czy żurawina. Z jakiego powodu?
witamina d d3
Witamina D3. Jak stwierdzić jej niedobór? Jaka jest zalecana dawka dzienna?
shutterstock

Jak tkanka tłuszczowa wpływa na przyswajalność witaminy D?

Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, co oznacza, że odkłada się w komórkach tłuszczowych. U osób z większą ilością tkanki tłuszczowej, część witaminy D jest "uwięziona" w tłuszczu, a przez to trudniej dostępna dla organizmu. Choć taka osoba może mieć ogólnie dużo witaminy D w ciele, to jej poziom we krwi (aktywny i dostępny biologicznie) jest często niższy.

Badania pokazują, że osoby z nadwagą i otyłością częściej mają niedobory witaminy D. Dzieje się tak właśnie przez większe "magazynowanie" witaminy w tkance tłuszczowej i jej mniejsze uwalnianie do krwiobiegu. Dlatego w niektórych przypadkach lekarze zalecają wyższe dawki suplementacji witaminy D dla osób z nadmiarem tkanki tłuszczowej.

Niektóre badania sugerują też, że odpowiedni poziom witaminy D może wspierać utratę masy ciała. Może wpływać na gospodarkę wapniową, funkcjonowanie mięśni, a nawet na apetyt – chociaż nie jest to magiczny środek odchudzający, ale element większego systemu.

Co zrobić, by tkanka tłuszczowa nie kumulowała witaminy D prowadząc do jej niższego poziomu we krwi i potencjalnych niedoborów?

Kluczowy jest… resweratrol

Resweratrol to naturalny związek polifenolowy występujący m.in. w skórkach winogron, czerwonym winie, jagodach i orzeszkach ziemnych. Znany jest z działania przeciwzapalnego, przeciwutleniającego i regulującego metabolizm. U osób otyłych, u których często występują przewlekłe stany zapalne i obniżona biodostępność witaminy D, może on pełnić istotną rolę – zwłaszcza w przypadku suplementacji witaminy D. Badania sugerują bowiem, że resweratrol tworzy na powierzchni komórek ciała nowe receptory dla witaminy D.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Resweratrol zwiększa aktywność receptorów witaminy D (VDR) dzięki czemu, nawet przy niższym poziomie dostępnej witaminy D w osoczu, organizm może lepiej ją wykorzystywać na poziomie komórkowym.

Co więcej, redukuje on stan zapalny. Otyłość często wiąże się z przewlekłym stanem zapalnym, który może osłabiać funkcjonowanie wielu układów, w tym przyswajanie i działanie witaminy D. Resweratrol łagodzi stan zapalny, co może poprawiać metabolizm witaminy D i wspierać jej korzystny wpływ na organizm.

Badania sugerują również, że resweratrol może zmniejszać magazynowanie tłuszczu i poprawiać jego metabolizm, co pośrednio wspiera lepsze uwalnianie witaminy D z tkanki tłuszczowej do krwiobiegu. Resweratrol nie "przyswaja” witaminy D, ale wspomaga jej wykorzystanie w organizmie. To sprawia, że może być cennym uzupełnieniem suplementacji witaminą D u osób otyłych.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link