Kwasy Omega-3 to klucz do lepszego samopoczucia. Co wybrać: oliwę z oliwek czy olej lniany?

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Łagodzą stany zapalne w organizmie, wspierają działanie serotoniny i dopaminy, które odpowiadają za dobry nastrój, zmniejszają ryzyko miażdżycy. Kwasy tłuszczowe omega-3 trudno przecenić. Gdzie znajduje się omega-3? W czym jest najwięcej kwasów omega-3? Co lepiej wybrać: oliwę z oliwek czy olej lniany?
siemię lniane olej lniany
Kwasy Omega-3 - klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Co wybrać: oliwę z oliwek czy olej lniany?
shutterstock

Kwasy omega-3 to zdrowe tłuszcze, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Znajdziemy je przede wszystkim w tłustych rybach morskich, olejach roślinnych i orzechach. Na co pomaga omega-3? Przede wszystkim kwasy omega-3 są świetne dla serca – pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, poprawiają krążenie i zmniejszają ryzyko miażdżycy. Mają też działanie przeciwzapalne, więc mogą łagodzić objawy chorób takich jak reumatoidalne zapalenie stawów czy inne przewlekłe stany zapalne.

Co ciekawe, omega-3 mają również duży wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie psychiczne. Są ważne dla mózgu, ponieważ wspierają działanie neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina, które odpowiadają za dobry nastrój. Osoby, które jedzą dużo tych kwasów, są mniej narażone na wystąpienie depresji i lepiej radzą sobie ze stresem. Omega-3 wspomagają też pamięć i koncentrację.

Kiedy brać omega-3? Tłuszcze omega-3 są też niezwykle ważne także dla dzieci i kobiet w ciąży. DHA, jeden z kluczowych kwasów omega-3, odgrywa ogromną rolę w rozwoju mózgu dziecka jeszcze w łonie matki. U najmłodszych może wspierać rozwój mowy, koncentrację i pomagać w nauce, a nawet zmniejszać ryzyko ADHD.

Gdzie znajduje się omega-3?

Omega-3 znajduje się przede wszystkim w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, makrela, sardynki czy śledź. To one są najlepszym źródłem DHA i EPA – dwóch najcenniejszych kwasów omega-3. Znajdziemy je także w olejach roślinnych, np. lnianym, rzepakowym czy z orzechów włoskich. Omega-3 zawierają też suplementy, zwłaszcza tran lub kapsułki z olejem rybim. Najlepiej jednak jest je pozyskiwać z naturalnych produktów.

Kwasy omega-3. Czy lepsza jest oliwa czy olej lniany?

Zastanawiasz się, czy - chcąc dostarczyć organizmowi omega-3 - lepiej sięgnąć po oliwę czy olej lniany? Oliwa z oliwek to świetne rozwiązanie dla zdrowia – choć wcale nie jest najlepszym źródłem omega-3. Zawiera ich stosunkowo niewiele – ma za to sporo cennych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które dobrze wpływają na serce i obniżają cholesterol.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Z kolei olej lniany jest prawdziwą bombą omega-3. Zawiera aż 50–60 proc. kwasu ALA (alfa-linolenowego), który może być przekształcony przez organizm w EPA i DHA – te same kwasy, które znajdziesz w rybach. Przemiana ta nie jest jednak bardzo wydajna, więc - mimo że olej lniany jest świetnym dodatkiem do diety - nie zastąpi bezpośrednich źródeł EPA i DHA, takich jak choćby tłuste ryby.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link