
Kwasy omega-3 to zdrowe tłuszcze, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Znajdziemy je przede wszystkim w tłustych rybach morskich, olejach roślinnych i orzechach. Na co pomaga omega-3? Przede wszystkim kwasy omega-3 są świetne dla serca – pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, poprawiają krążenie i zmniejszają ryzyko miażdżycy. Mają też działanie przeciwzapalne, więc mogą łagodzić objawy chorób takich jak reumatoidalne zapalenie stawów czy inne przewlekłe stany zapalne.
Co ciekawe, omega-3 mają również duży wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie psychiczne. Są ważne dla mózgu, ponieważ wspierają działanie neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina, które odpowiadają za dobry nastrój. Osoby, które jedzą dużo tych kwasów, są mniej narażone na wystąpienie depresji i lepiej radzą sobie ze stresem. Omega-3 wspomagają też pamięć i koncentrację.
Kiedy brać omega-3? Tłuszcze omega-3 są też niezwykle ważne także dla dzieci i kobiet w ciąży. DHA, jeden z kluczowych kwasów omega-3, odgrywa ogromną rolę w rozwoju mózgu dziecka jeszcze w łonie matki. U najmłodszych może wspierać rozwój mowy, koncentrację i pomagać w nauce, a nawet zmniejszać ryzyko ADHD.
Gdzie znajduje się omega-3?
Omega-3 znajduje się przede wszystkim w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, makrela, sardynki czy śledź. To one są najlepszym źródłem DHA i EPA – dwóch najcenniejszych kwasów omega-3. Znajdziemy je także w olejach roślinnych, np. lnianym, rzepakowym czy z orzechów włoskich. Omega-3 zawierają też suplementy, zwłaszcza tran lub kapsułki z olejem rybim. Najlepiej jednak jest je pozyskiwać z naturalnych produktów.
Kwasy omega-3. Czy lepsza jest oliwa czy olej lniany?
Zastanawiasz się, czy - chcąc dostarczyć organizmowi omega-3 - lepiej sięgnąć po oliwę czy olej lniany? Oliwa z oliwek to świetne rozwiązanie dla zdrowia – choć wcale nie jest najlepszym źródłem omega-3. Zawiera ich stosunkowo niewiele – ma za to sporo cennych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które dobrze wpływają na serce i obniżają cholesterol.
Z kolei olej lniany jest prawdziwą bombą omega-3. Zawiera aż 50–60 proc. kwasu ALA (alfa-linolenowego), który może być przekształcony przez organizm w EPA i DHA – te same kwasy, które znajdziesz w rybach. Przemiana ta nie jest jednak bardzo wydajna, więc - mimo że olej lniany jest świetnym dodatkiem do diety - nie zastąpi bezpośrednich źródeł EPA i DHA, takich jak choćby tłuste ryby.