
Spis treści
Owsianka to sycące i bardzo pożywne śniadanie. Warto jeść je przez cały rok a na pewno zimą i na początku wiosny. Zwłaszcza w chłodne dni rozgrzeje i odżywi nasz organizm. Owsianka to danie, które nie tylko nas nasyci, ale sprawi, że nie będziemy czuć się głodni przez dłuższy czas. Ma jeszcze kilka dodatkowych zalet. Pomaga, gdy mamy problemy z trawieniem i wypróżnianiem a nasza cera staje się gładsza i bardziej nawilżona.
Dodaj do owsianki. Pomoże zgubić kilogram, podkręci metabolizm
Okazuje się, że działanie owsianki może być jeszcze bardziej skuteczne. Podkręcimy je dodając do niej jeden równie zdrowy i odżywczy składnik. To właśnie ten dodatek sprawi, że będziemy trawić jeszcze lepiej, brzuch będzie płaski a zbędne kilogramy będą szybciej znikać.
Produkt, o którym mowa, zaliczany do tzw. superfoods, to siemię lniane. To właśnie ono dodane do owsianki hamuje apetyt i wspiera perystaltykę jelit. Siemię lniane jest bogate w błonnik i kwasy omega-3 oraz estrogeny. Jak wynika z doniesień naukowców jest cennym składnikiem, który wspomaga odchudzanie i utrzymanie zdrowej sylwetki.
Zmielić czy dodać w całości? W tej formie dodaj ten produkt do owsianki
Siemię lniane dodane do owsianki regularnie sprawia, że będzie mieć mniejsze problemy z żołądkiem. Nasz układ pokarmowy będzie pracował be zarzutu. To również idealny produkt dla osób, które mają chorobę wrzodową i zespołem jelita drażliwego.
Czy siemię lniane dodać do owsianki w formie całych ziaren czy zmielonej? Można to oczywiście zrobić w wersji niezmielonej, ale zmielone na świeżo ziarna lepiej się wchłoną. Zwłaszcza osoby, które mają problemy z żołądkiem, powinny spożywać siemię lniane w tej postaci. Taka forma będzie dla nich o wiele lepsza. Przede wszystkim lepiej się wchłonie.