
Spis treści
Kozieradka - co to za zioło?
Kozieradka nazywana jest również kozieradką lekarską. To roślina zielna z rodziny bobowatych. Nazywana jest także greckim sianem, bożą trawką albo kozioroźnikiem. Można ją spotkać w Europie Wschodniej oraz w Azji. Tam występuje naturalnie, ale uprawiana jest na całym świecie.
Kozieradkę z powodzeniem wykorzystuje się w kuchni. Potrawy z jej dodatkiem można zaleźć w kuchni tajskiej oraz hinduskiej. Cenioną przyprawą są zwłaszcza nasiona kozieradki. Do sałatek oraz kanapek dodawane są również kiełki, które mają dosyć ostry smak.
Kozieradka - wspomaga odchudzanie, podkręca metabolizm
Nasiona kozieradki to wiele cennych dla naszego zdrowia substancji. Znaleźć w nich można śluz polisacharydowy a także izoflawony oraz witaminy PP, F i D). Kozieradka to także związki mineralne takie jak żelazo, cynk, potas, magnez, fosfor, kwas foliowy. To właśnie te cenne składniki dobrze wpływają na układ trawienny, hormonalny i odpornościowy.
Kozieradka to zioło od wieków wykorzystywane w medycynie naturalnej. Głównie w chorobach związanych z układem pokarmowym. Znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych, rozkurczowych, wzmacniających i żółciopędnych.
Kozieradkę stosowano również zewnętrznie. W stanach zapalnych na skórę. To roślina, która obniża ciśnienie tętnicze, poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Kozieradka może również wspierać odporność i pomagać w leczeniu infekcji. To roślina, która wzmaga też laktację u kobiet karmiących piersią.
To jednak nie wszystko. Kozieradka a dokładnie napary z niej wspomagają odchudzanie. Błonnik, którego zawiera duże ilości, pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu poprzez wsparcie funkcjonowania jelit i zapobieganie zaparciom. Poza tym, to właśnie on, zapewnia uczucie sytości i sprawia, że ochota na podjadanie znika. Kozieradka podkręca również metabolizm i może przyspieszać spalanie tłuszczu.
Jak przygotować napar z kozieradki?
Idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą włączyć kozieradkę do swojej diety i wspomóc swoje trawienie, będzie właśnie napar. Przyniesie pozytywne skutki, kiedy będziemy pić go regularnie.
Dobrze jest pić go dwa razy dziennie. Najlepiej rano oraz wieczorem, przed snem, zamiast herbaty. Przygotowanie naparu z kozieradki jest bardzo proste. Wystarczy dwie łyżeczki nasion kozieradki zalać szklanką wrzątku i parzyć przez 30 minut. Napar z kozieradki można pić w postaci ciepłej i schłodzonej.
Warto dodać do niego plaster imbiru, by nieco dodać mu smaku. Warto pamiętać, że herbata z kozieradki powinna być dodatkiem do zbilansowanej diety. Nie przyniesie efektów, jeśli będziemy jeść niezdrowo, nie włączymy też aktywności fizycznej i 8 godzin snu.