Wrzuć te dwie przyprawy do wrzątku. Ten napar jest lepszy niż ten z imbiru

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Sezon grypowy i przeziębieniowy trwa w najlepsze. Ten napar jest lepszy niż ten z imbiru albo syrop z cebuli. Pomaga w szybszej rekonwalescencji i doskonale nawadnia wymęczony chorobą organizm. Wystarczą dwie przyprawy i wrzątek.
Rosemary,Tea
Wystarczy wrzątek i dwie przyprawy. Ten napar jest lepszy na infekcję niż imbirowy oraz syrop z cebuli
shutterstock

Kiedy chorujemy na grypę albo się przeziębimy sięgamy po lekarstwa, które szybko pomogą nam zbić gorączkę, złagodzić kaszel lub ułatwić oddychanie zatkanym przez katar nosem. Lekarze zalecają, by w trakcie choroby dużo pić.

Ten domowy napar pomoże w infekcji

Często wtedy sięgamy po napary, które nie tylko odpowiednio nawadniają organizm, ale pomagają w przejściu objawów choroby w miarę łagodnie, rozgrzewają a gdy trzeba stawiają też na nogi.

Taki jest właśnie ten napar. Do jego przygotowania potrzebny jest wrzątek i dwie bardzo popularne przyprawy, czyli liście laurowe i goździki. To zioła o właściwościach prozdrowotnych, które już wieki temu zostały udowodnione Zarówno liście laurowe jak też goździki są pełne antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki w organizmie.

Napar z goździków i liści laurowych. Jak działa?

Liście laurowe pomagają w leczeniu przeziębień i infekcji, bo mają działanie wykrztuśne. Goździki z kolei mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Łagodzą ból gardła. Poza tym, że są aromatyczne, mają działanie rozgrzewające. Dlatego też często dodawane są do zimowej herbaty.

Dlatego też ten napar jest lepszy od tego z imbiru albo domowej roboty syropu z cebuli, który ma pomóc w zwalczeniu infekcji.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Jak przygotować napar z goździków i liści laurowych?

Napar z goździków i liści laurowych nie jest zbyt trudny w przygotowaniu. Wystarczy szklanka wrzątku, do której wrzucamy garść goździków (10-12 sztuk) oraz liście laurowe (2-3 sztuki). Parzymy pod przykryciem ok. 15 minut. Potem wystarczy odcedzić ten napar i wypić, gdy jest jeszcze ciepły.

Z tak przygotowanego naparu można również przygotować goździkowo-laurowy syrop. Kiedy napar dobrze już przestygnie do temperatury 40 stopni, wystarczy dodać do niego miód. W takiej formie można dodawać go do ciepłych i zimnych napojów. Zarówno goździki, jak i liście laurowe można dodawać też bezpośrednio do gorącej herbaty.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link