Wrzuć te dwie przyprawy do wrzątku. Ten napar jest lepszy niż ten z imbiru

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Sezon grypowy i przeziębieniowy trwa w najlepsze. Ten napar jest lepszy niż ten z imbiru albo syrop z cebuli. Pomaga w szybszej rekonwalescencji i doskonale nawadnia wymęczony chorobą organizm. Wystarczą dwie przyprawy i wrzątek.
Rosemary,Tea
Wystarczy wrzątek i dwie przyprawy. Ten napar jest lepszy na infekcję niż imbirowy oraz syrop z cebuli
shutterstock

Kiedy chorujemy na grypę albo się przeziębimy sięgamy po lekarstwa, które szybko pomogą nam zbić gorączkę, złagodzić kaszel lub ułatwić oddychanie zatkanym przez katar nosem. Lekarze zalecają, by w trakcie choroby dużo pić.

Ten domowy napar pomoże w infekcji

Często wtedy sięgamy po napary, które nie tylko odpowiednio nawadniają organizm, ale pomagają w przejściu objawów choroby w miarę łagodnie, rozgrzewają a gdy trzeba stawiają też na nogi.

Taki jest właśnie ten napar. Do jego przygotowania potrzebny jest wrzątek i dwie bardzo popularne przyprawy, czyli liście laurowe i goździki. To zioła o właściwościach prozdrowotnych, które już wieki temu zostały udowodnione Zarówno liście laurowe jak też goździki są pełne antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki w organizmie.

Napar z goździków i liści laurowych. Jak działa?

Liście laurowe pomagają w leczeniu przeziębień i infekcji, bo mają działanie wykrztuśne. Goździki z kolei mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Łagodzą ból gardła. Poza tym, że są aromatyczne, mają działanie rozgrzewające. Dlatego też często dodawane są do zimowej herbaty.

Dlatego też ten napar jest lepszy od tego z imbiru albo domowej roboty syropu z cebuli, który ma pomóc w zwalczeniu infekcji.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Jak przygotować napar z goździków i liści laurowych?

Napar z goździków i liści laurowych nie jest zbyt trudny w przygotowaniu. Wystarczy szklanka wrzątku, do której wrzucamy garść goździków (10-12 sztuk) oraz liście laurowe (2-3 sztuki). Parzymy pod przykryciem ok. 15 minut. Potem wystarczy odcedzić ten napar i wypić, gdy jest jeszcze ciepły.

Z tak przygotowanego naparu można również przygotować goździkowo-laurowy syrop. Kiedy napar dobrze już przestygnie do temperatury 40 stopni, wystarczy dodać do niego miód. W takiej formie można dodawać go do ciepłych i zimnych napojów. Zarówno goździki, jak i liście laurowe można dodawać też bezpośrednio do gorącej herbaty.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Newsletter
Drukuj
Skopiuj link