Ten dodatek do kawy sprawi, że stracisz ochotę na słodycze. Idealna na schudnięcie

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Dodatki do kawy mogą znacząco wpłynąć na jej smak i aromat, a także dostosować napój do indywidualnych preferencji. Niektóre z nich mogą też przynieść dodatkowe korzyści.
Kawa
Ten dodatek do kawy sprawi, że stracisz ochotę na słodycze. Idealna na schudnięcie
Shutterstock

Picie kawy jest jednym z najpopularniejszych nawyków na świecie. Kawa ceniona jest przede wszystkim za swoje właściwości pobudzające. Regularne spożywanie kawy może jednak poprawić także koncentrację, zwiększać czujność i wydolność fizyczną, a także wspierać metabolizm. Kawa zawiera również antyoksydanty, które mogą pomagać w walce z wolnymi rodnikami.

Nic dziwnego, że wiele osób decyduje się na wzbogacenie kawy o różnorodne składniki. O ile mleko, tradycyjne lub roślinne, łagodzi intensywność kawy i nadaje jej bardziej kremową konsystencję, o tyle stewia, cukier czy miód sprawiają, że jest bardziej słodka. Do kawy można dodawać także przyprawy, takie jak cynamon, kardamon czy wanilię. Istnieje jednak dodatek, którego właściwości trudno przecenić – zwłaszcza gdy zależy nam na szczupłej sylwetce.

Gałka muszkatołowa – właściwości, które trudno przecenić

Gałka muszkatołowa ceniona jest za swój intensywny, korzenny smak oraz za aromat, który łączy nuty słodkie, pikantne oraz lekko drzewne. Często stosowana jest do potraw słodkich, takich jak ciasta, pierniki czy kremy, ale także w daniach wytrawnych, np. zupach, sosach czy daniach mięsnych.

Poza walorami smakowymi, gałka muszkatołowa ma również właściwości zdrowotne – zawiera związki o działaniu przeciwzapalnym, przeciwdziałającym bólom oraz wspomagającym trawienie. Używana w małych ilościach, może także poprawić nastrój, zrelaksować i wspomóc walkę ze stresem. Należy przy tym pamiętać, że w większych ilościach może być toksyczna, dlatego jej stosowanie powinno być umiarkowane.

Kawa z gałką muszkatołową. Idealna na odchudzanie

Gałka muszkatołowa ma też cenną właściwość jaką jest hamowanie ochoty na słodycze i słone przekąski. Doskonale poprawia także metabolizm, m.in. za sprawą zawartego w niej błonnika. Jak zauważa na łamach "Medindia Medical Review" lekarka ajurwedyjska zajmująca się chorobami przewlekłym i wynikającymi ze stylu życia dr Trupti Shirole, gałka muszkatołowa podkręca metabolizm, pełna jest przeciwutleniaczy, a także wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Kawa z gałką muszkatołową. Jak ją przygotować?

By przygotować kawę z gałką muszkatołową wystarczy zaparzyć kawę, dodać szczyptę przyprawy i wymieszać. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość tej przyprawy może zaszkodzić wywołując np. przyspieszone bicie serca, niepokój, pobudzenie czy splątanie.

Serwis ma charakter informacyjny. Jego zawartość stanowi jedynie wyraz poglądów autorów poszczególnych publikacji lub też odzwierciedlenie ich wiedzy. Zawarte w Serwisie treści oraz sposób ich przekazania, bez względu na osobę autora publikacji, w żadnej mierze nie stanowią czynności z zakresu świadczenia usług medycznych, diagnozy, konsultacji lekarskiej, świadczenia pomocy prawnej, ani innego rodzaju poradnictwa zdrowotnego.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Newsletter
Drukuj
Skopiuj link