Najzdrowszy owoc świata. Wiele osób uważa, że jest trujący

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Ten owoc jest w Polsce bardzo dobrze znany. Uznawany za roślinę ozdobną, uchodzi często za trujący. Tymczasem wart mu się lepiej przyjrzeć. Okazuje się, że to najzdrowszy owoc świata.
dereń jadalny roślina las
Wiele osób uważa go za trujący. Tymczasem to jeden z najzdrowszych owoców świata
Shutterstock

W Polsce owoc ten znany był już w czasach PRL, ale niezbyt doceniany. Dereń, bo o nim mowa, uchodził głównie za roślinę ozdobną.

Najefektowniej wygląda na przełomie marca i kwietnia, bo właśnie wtedy zakwita pięknymi kwiatami. To właśnie one zamieniają się w jadalne i jedne z najzdrowszych na świecie owoców.

Owoce derenia są trujące?

Choć wiele osób uważa, że owoce derenia są trujące, jest to mit. Można z nich przygotować przetwory, soki oraz nalewki, których smak niczym nie ustępuje tym przygotowywanym na bazie innych, bardziej popularnych owoców. Miłośnicy nalewek dla "zdrowotności" również powinni zainteresować się dereniówką. Dobrą propozycją na słodko jest dżem z derenia.

Najzdrowszy owoc świata. Jakie są jego właściwości?

Dereń uznawany jest za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Okazuje się, że ma wiele właściwości leczniczych. Po pierwsze jest bogaty w witaminę C. Jest jej w nim pięć razy więcej, niż w cytrynie. Owoce derenia zawiera także antocyjany, flawonoidy i różne różne składniki mineralne. Choć w Polsce znany był już w czasach PRL, w polskiej kuchni jest rzadko wykorzystywany. W Iranie, na Kaukazie oraz popularnej od kilku lat w naszym kraju kuchni gruzińskiej, czy bałkańskiej jest składnikiem wielu kulinarnych przysmaków. Dereń jest słodko-cierpki.

Czy dereń może być jedzony na surowo?

W czasach PRL dereń był niemile widziany w ogrodach. Nazywano go nawet "pańskim owocem". Teraz powraca do łask i można go dostać zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym w popularnych dyskontach. Zawiera witaminy i minerały, stymuluje również produkcję insuliny, wspiera cyrkulację krwi, redukuje ciśnienie a także wspomaga pracę nerek.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Dereń można jeść na surowo, ale też przerabiać go na dżemy, konfitury, syropy, czy nalewki. Można go z powodzeniem dodawać do jogurtów, sałatek i owsianek. To także doskonała baza do sosów do mięs oraz pasztetów.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.