Ich nadmiar może zaszkodzić. Ile suplementów diety można przyjmować? Oto najnowsze oficjalne normy [LISTA]

Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Suplementy diety to produkty spożywcze przeznaczone do uzupełniania codziennej diety w niezbędne składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, aminokwasy, kwasy tłuszczowe czy probiotyki. Specjalnie powołany zespół opracował właśnie nowe wytyczne dotyczące maksymalnych dziennych ilości składników w suplementach diety.
Suplementy diety
Suplementy diety. Są już najnowsze oficjalne normy [LISTA]
Aj. Pedrosa
ShutterStock

Opracowanie pt. "Normy żywienia dla populacji Polski" zostało sfinansowane przez Ministerstwo Zdrowia i zrealizowane ze środków Narodowego Programu Zdrowia PZH na lata 2021–2025 przez Państwowy Instytut Badawczy. W opracowaniu ujęto m.in. suplementy diety oraz szczegóły dotyczące suplementacji.

Co to są suplementy diety?

Suplementy diety to produkty spożywcze, które pozwalają uzupełniać codzienną dietę w niezbędne składniki odżywcze. Wśród popularnych suplementów diety znajdują się witaminy i minerały, takie jak witamina D, C, kompleks witamin B, magnez czy cynk. Omega-3 to kwasy tłuszczowe, które wspierają zdrowie serca i mózgu, a probiotyki korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego. Kolagen, z kolei, jest często wybierany dla zdrowia skóry, stawów i włosów, podczas gdy ekstrakty roślinne, takie jak ashwagandha, żeń-szeń czy kurkuma, wspomagają organizm w walce ze stresem i stanami zapalnymi.

Suplementy diety przeznaczone są do spożywania w małych, odmierzonych ilościach jednostkowych. Muszą być one wprowadzone do obrotu w formie umożliwiającej dawkowanie. Mogą to być np. kapsułki, tabletki, drażetki, saszetki z proszkiem, ampułki z płynem, butelki z kroplomierzem.

Suplementy diety. Normy

Według ekspertów, minimalna ilość witamin i składników mineralnych obecnych w suplementach diety nie powinna wynosić mniej niż 15 proc. referencyjnych wartości spożycia określonych dla celów znakowania żywności. Natomiast maksymalna zawartość witamin i składników mineralnych w dziennej porcji suplementu diety powinna być ustalana z uwzględnieniem:

  • górnych tolerowanych (bezpiecznych) poziomów spożycia (UL) witamin i składników mineralnych, ustalonych na podstawie naukowej oceny ryzyka, w oparciu o ogólnie akceptowane dane naukowe, z uwzględnieniem zmiennych stopni wrażliwości różnych grup konsumentów,
  • spożycia witamin i składników mineralnych wynikającego z innych źródeł diety, z uwzględnieniem żywności wzbogacanej,
  • zalecanego spożycia witamin i składników mineralnych dla populacji.

Zespół w ten opracował opinie dotyczące maksymalnych dziennych ilości witamin i składników mineralnych w suplementach diety przeznaczonych dla osób dorosłych, z podaniem dodatkowych wytycznych:

Dalszy ciąg materiału pod wideo
  • Witamina D – 2000 IU (50 µg) dla zdrowej populacji osób dorosłych do 75 roku życia;
  • Witamina D – 4000 IU (100 µg) dla osób zdrowych powyżej 75 roku życia; w oznakowaniu suplementów diety musi być umieszczone przeznaczenie z jednoznacznym uwzględnieniem grupy odbiorców;
  • Witamina C – 1000 mg; w oznakowaniu suplementów diety zawierających wysoką zawartość witaminy C rekomenduje się umieścić następujące ostrzeżenie: „nie stosować u osób mających predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujących na kamicę nerkową”;
  • Witamina A – 800 µg w formie równoważnika retinolu (retinol i estry retinylu) oraz 7 mg w formie β-karotenu;
  • Kwas foliowy – 600 µg, bądź 800 µg w przypadku, gdy suplement oznaczono jako dedykowany dla kobiet w ciąży; ponadto w oznakowaniu suplementów diety zawierających kwas foliowy w ilości 800 µg rekomenduje się umieścić ostrzeżenie: „u kobiet w ciąży stosować po konsultacji z lekarzem”;
  • Niacyna – 830 mg w formie amidu kwasu nikotynowego, bądź 16 mg w formie kwasu nikotynowego;
  • Mangan – 1,8 mg;
  • Cynk – 15 mg;
  • Kwas pantotenowy – 10 mg w formie pantetyny, bądź 200 mg w pozostałych formach chemicznych, w przeliczeniu na kwas pantotenowy;
  • Tiamina (witamina B1) – 100 mg;
  • Ryboflawina (witamina B2) – 40 mg;
  • Kobalamina (witamina B12) – 100 µg;
  • Jod – 150 µg bądź 200 µg w przypadku, gdy suplement oznaczono jako dedykowany dla kobiet w ciąży i w okresie laktacji;
  • Witamina B – 18 mg;
  • Magnez – 400 mg;
  • Żelazo – 20 mg bądź 30 mg w przypadku, gdy suplement oznaczono jako dedykowany dla kobiet w ciąży (rekomenduje się umieścić ostrzeżenie: „produkt dla kobiet w ciąży, stosować po konsultacji z lekarzem”;
  • Miedź – 2 mg;
  • Witamina E – 250 mg;
  • Witamina K – 200 µg; w oznakowaniu suplementów diety zawierających wysoką zawartość witaminy K rekomenduje się umieszczenie ostrzeżenia: „produkt nie powinien być spożywany przez osoby przyjmujące środki przeciwzakrzepowe zawierające antagonistów witaminy K (np. warfaryna i acenokumarol)”;
  • Bor – 3 mg;
  • Chrom – 200 µg;
  • Fluor – 3,5 mg;
  • Fosfor – 450 mg;
  • Molibden – 350 µg;
  • Selen – 200 µg;
  • Potas – 1500 mg; w oznakowaniu suplementów diety zawierających potas w ponad 1000 mg w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu należy umieścić ostrzeżenie: „produkt nie jest przeznaczony dla osób starszych, osób z chorobami nerek, cukrzycą insulinooporną, z nadciśnieniem tętniczym, z zaburzeniami rytmu serca”;
  • Wapń – 1500 mg.

Suplement diety to nie lek, ale produkt spożywczy

Wiele osób decyduje się na stosowanie suplementów z różnych powodów. Często jest to odpowiedź na niedobory składników odżywczych, które wynikają z jedzenia przetworzonej żywności lub braku odpowiedniej ilości warzyw i owoców w diecie. Suplementy mogą również wspierać zdrowie ogólne, wzmacniając układ odpornościowy, poprawiając kondycję skóry, włosów i paznokci czy wspomagając pracę serca i mózgu. W określonych sytuacjach, takich jak ciąża, intensywny wysiłek fizyczny lub dieta wegańska, suplementacja może być szczególnie pomocna.

W stosowaniu suplementów ważne jest jednak stosowanie się do zaleceń producenta i unikanie przedawkowania. Wybierając suplementy, należy zwrócić uwagę na ich skład i certyfikaty jakości, by uniknąć produktów o wątpliwej renomie. Ponadto, zwłaszcza osoby cierpiące na choroby przewlekłe, kobiety w ciąży czy osoby stosujące leki powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link