Jak walczyć ze zgagą po świątecznym przejedzeniu? Te naturalne sposoby działają

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Zgaga, refluks, bolący żołądek - znamy to doskonale. Takie dolegliwości dopadają nas często w czasie świąt. Jemy wtedy więcej, długo biesiadujemy. Nie ma właściwie pór posiłków - zdarza się, że podjadamy bez przerwy. To ogromne obciążenie dla układu pokarmowego. Jak sobie pomóc?      
Obfitość świątecznego jedzenia sprawia, że czasem mamy problemy trawienne
Obfitość świątecznego jedzenia sprawia, że czasem mamy problemy trawienne
Shutterstock

Najlepszy sposób na to, by uniknąć problemów trawiennych podczas świąt to oczywiście umiarkowanie w jedzeniu i piciu. Zwykle jednak trudno oprzeć się pysznościom, które wjeżdżają na świąteczny stół. Mamy, babcie i ciocie zachęcają do jedzenia. Jemy więc, jemy i znowu jemy. A potem, cierpimy. Po po Boży Narodzeniu zdarza nam się też przytyć.

Co to jest zgaga?

Zgada objawia się pieczeniem w okolicy przełyku oraz gorzkim lub kwaśnym smakiem w ustach. Mogą jej towarzyszyć bóle brzucha lub cofanie się treści żołądkowej do przełyku. Najczęstsze przyczyny występowania zgagi to przejedzenie  lub spożycie zbyt tłustych potraw.  

Kiedy zgaga powinna niepokoić?

Okazjonalną zgagą można się nie denerwować. Jeśli jednak dolegliwości pojawiają się 1-2 razy w tygodniu, nie poddają się leczeniu sposobami domowymi lub występują wraz z innymi niepokojącymi objawami, trzeba udać się do lekarza.

Jak domowymi sposobami radzić sobie ze zgagą?

Domowych sposobów na poradzenie sobie ze zgagą, jest wiele. Można np. rozpuścić łyżeczkę spożywczej sody oczyszczonej w połowie szklanki wody i wypić taką miksturę.

Poleca się również jedzenie świeżego imbiru. Wystarczy żuć plasterek korzenia przez kilka minut, by poczuć ulgę. W podobny sposób działają prażone, niesolone migdały

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Dobrze działa również kleik przygotowany z ziaren siemienia lnianego. Należy go pić ok. godzinę przed posiłkiem i dwie godziny przed snem. 

Objawy niestrawności łagodzą też ziołowe napary, np. z mięty, rumianku czy kopru włoskiego. 

Serwis ma charakter informacyjny. Jego zawartość stanowi jedynie wyraz poglądów autorów poszczególnych publikacji lub też odzwierciedlenie ich wiedzy. Zawarte w Serwisie treści oraz sposób ich przekazania, bez względu na osobę autora publikacji, w żadnej mierze nie stanowią czynności z zakresu świadczenia usług medycznych, diagnozy, konsultacji lekarskiej, świadczenia pomocy prawnej, ani innego rodzaju poradnictwa zdrowotnego.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.