Spis treści
Mandarynki, podobnie jak pomarańcze, to owoce, które w okresie okołoświątecznym kupujemy w dużych ilościach. Te owoce są bardzo zdrowe i warto je jeść, nawet jeśli jesteśmy na diecie. Okazuje się, że zawarta jest w nich pewna substancja, która może pomóc w tym niełatwym zazwyczaj procesie gubienia zbędnych kilogramów.
Mandarynki są zdrowe. Co można w nich znaleźć?
Mandarynki nie są co prawda aż tak bogate w witaminę C, jak pomarańcze, ale za to zawierają kilka innych substancji, które służą naszemu organizmowi, a zwłaszcza układowi pokarmowemu.
Spośród tych "dóbr" zawartych w mandarynce warto wymienić: beta-kryptoksantyne, narynginę, hesperydynę, tangeretynę i nobiletynę. Wszystkie są przeciwutleniaczami, co sprawia, że mogą mieć działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Substancje te chronią serce i regulują ciśnienie krwi.
Białe nitki w mandarynce. Dlaczego warto je zjadać?
To jednak nie wszystko. Mandarynki a właściwie albedo, czyli białe nitki pokrywające cząstki tych owoców, może nie są apetyczne i czasem lekko gorzkawe, ale jak się okazuje bardzo zdrowe. Przekonuje o tym ekspertka do spraw żywienia Sophie Brunke.
Przyznaje ona, że również wolała się ich pozbywać, niż je zjadać. Teraz jednak wiem, że nobiletyna i jej pochodne znajdują się głównie w albedo, jak w technicznym żargonie nazywa się białe nitki - wyjaśnia.
Radzi, więc by nie wkładać zbyt dużo wysiłku w obieranie mandarynek z białych nitek, tylko zjadać je razem z nimi. Powód, by to robić jest jeszcze jeden. W albedo znajduje się również więcej błonnika niż w miąższu - a błonnik, jak wiadomo, wspiera zdrową florę jelitową - wyjaśnia Brunke.
Nobiletyna - wsparcie dla szczupłej sylwetki
Dlaczego zawarta w mandarynkach nobiletyna jest substancją, z dobrodziejstw której warto korzystać? Z badań przeprowadzonych na zwierzętach wynika, że może ona chroni przed takimi chorobami jak Alzheimer i Parkinson. Dzieje się tak poprzez spowolnienie gromadzenia się blaszek Alzheimera w mózgu. Nobiletyna to także substancja, która wzmacnia komórki produkujące dopaminę. Choroba Parkinsona spowodowana jest między innymi tym, że komórki te ulegają zniszczeniu.
Wspomniane wcześniej albedo czyli białek nitki w mandarynce zawierają błonnik, który jak wiadomo pomaga w trawieniu a tym samym pomaga w utrzymaniu odpowiedniej sylwetki lub odchudzaniu. Okazuje się, że zawarta w tym owocu nobiletyna również pomaga chudnąć. W jaki sposób? Naukowcy z USA przeprowadzili w 2020 roku badanie z którego wynika, że związek ten zapobiega osadzaniu się tłuszczu w okolicy bioder.
Myszy, którym ją podano były szczupłe. Zanotowano, że mają zdrowy poziom lipidów we krwi. Wnioski z badań naukowców są takie, że nobiletyna może blokować metabolizm tłuszczów w organizmie. Choć na wyniki tych badań trzeba będzie jeszcze poczekać, mandarynki warto jeść.
Tyle składników odżywczych zawiera mandarynka (100 gram)
Witamina C: 30 mg (30 proc. dziennego zapotrzebowania)
Potas: 160 mg (cztery proc. dziennego zapotrzebowania)
Prowitamina A: 27 μg (3 proc. dziennego zapotrzebowania).