Spis treści
Soki owocowe, które znajdziemy na sklepowych półkach, to w dużej mierze napoje słodzone i rozwodnione. Nie są one zdrowe i dlatego wielu dietetyków odradza ich picie, zwłaszcza tym osobom, które zmagają się z cukrzycą albo insulinoopornością.
Ten sok działa cuda. Wszystko za sprawą tego składnika
Okazuje się, że jest sok, który dziś został zapomniany a potrafi zdziałać cuda. Chodzi o sok z ciemnych winogron. Tych, które często dziko rosną na działkach i nazywane są "polskimi winogronami". Owoce są małe, często nieco cierpkie, ale ich miąższ jest bardzo mięsisty. Cudownym składnikiem, który jest w nich zawarty i pomaga zdrowiu jest resweratrol.
Zaliczany jest on do grupy antyoksydantów. W czasopiśmie "Acta Biochimica Polonica" w 2019 roku opublikowano wyniki badań, z których wynika, że ma on bardzo dobry wpływ na ludzki organizm.
Takie właściwości ma sok z ciemnych winogron. W czym pomaga?
Poprawia wrażliwość komórek na insulinę, czego skutkiem jest obniżenie poziomu cukru we krwi. Wspiera także układ sercowo-naczyniowy. Dzieje się tak, bo substancja ta obniża poziom tzw. złego cholesterolu.
Ciemne winogrona oprócz resweratrol zawierają również witaminę C i A, która pozytywnie wpływa na nasz wzrok. Nie brakuje w nich również witaminy E i tych z grupy B, które przyspieszają metabolizm. Ciemne winogrona bogate są również w magnez, cynk, potas, fosfor, jod i żelazo.
Jak zrobić sok z ciemnych winogron?
Sok z ciemnych winogron można zrobić gotując 2 kg ciemnych winogron z 0.5 kg cukru i 1,5 szklanki wody. Robimy to na małym ogniu i czekamy aż owoce puszczą sok. Następnie przecedzamy go przez sitko i znowu zagotowujemy. Potem pasteryzujemy gotując przez 10 minut w gorącej wodzie. Można go także przygotować w wyciskarce wolnoobrotowej. Tak zrobiony również możemy zapasteryzować. Będzie nieco zdrowszy, bo bez dodatku cukru.
Ta zdrowa substancja, jaką jest resweratol, oprócz ciemnych winogron, znajduje się również w orzeszkach ziemnych, owocach morwy i czarnej porzeczki.