Ten sok jest mało popularny a działa cuda. Zbija cholesterol i obniża cukier

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Soki owocowe często znajdują się na liście produktów zakazanych przez dietetyków. Głównie dlatego, że te dostępne na sklepowych półkach to tak naprawdę mocno słodzone i rozcieńczane soki owocowe. Ten sok, choć nieco zapomniany, nawet lekko dosłodzony działa cuda. Nie zaszkodzi a nawet pomoże, bo zbija cholesterol i obniża cukier. 
Glass,Of,Fruit,Cold,Drink,Concept,,Handmade,Black,Grape,Compote
Ten sok jest nieco zapomniany a działa cuda. Podkręca metabolizm, obniża poziom cukru we krwi
Shutterstock

Soki owocowe, które znajdziemy na sklepowych półkach, to w dużej mierze napoje słodzone i rozwodnione. Nie są one zdrowe i dlatego wielu dietetyków odradza ich picie, zwłaszcza tym osobom, które zmagają się z cukrzycą albo insulinoopornością. 

Ten sok działa cuda. Wszystko za sprawą tego składnika

Okazuje się, że jest sok, który dziś został zapomniany a potrafi zdziałać cuda. Chodzi o sok z ciemnych winogron. Tych, które często dziko rosną na działkach i nazywane są "polskimi winogronami". Owoce są małe, często nieco cierpkie, ale ich miąższ jest bardzo mięsisty. Cudownym składnikiem, który jest w nich zawarty i pomaga zdrowiu jest resweratrol. 

Zaliczany jest on do grupy antyoksydantów. W czasopiśmie "Acta Biochimica Polonica" w 2019 roku opublikowano wyniki badań, z których wynika, że ma on bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. 

Takie właściwości ma sok z ciemnych winogron. W czym pomaga?

Poprawia wrażliwość komórek na insulinę, czego skutkiem jest obniżenie poziomu cukru we krwi. Wspiera także układ sercowo-naczyniowy. Dzieje się tak, bo substancja ta obniża poziom tzw. złego cholesterolu. 

Ciemne winogrona oprócz resweratrol zawierają również witaminę C i A, która pozytywnie wpływa na nasz wzrok. Nie brakuje w nich również witaminy E i tych z grupy B, które przyspieszają metabolizm. Ciemne winogrona bogate są również w magnez, cynk, potas, fosfor, jod i żelazo.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Jak zrobić sok z ciemnych winogron?

Sok z ciemnych winogron można zrobić gotując 2 kg ciemnych winogron z 0.5 kg cukru i 1,5 szklanki wody. Robimy to na małym ogniu i czekamy aż owoce puszczą sok. Następnie przecedzamy go przez sitko i znowu zagotowujemy. Potem pasteryzujemy gotując przez 10 minut w gorącej wodzie. Można go także przygotować w wyciskarce wolnoobrotowej. Tak zrobiony również możemy zapasteryzować. Będzie nieco zdrowszy, bo bez dodatku cukru. 

Ta zdrowa substancja, jaką jest resweratol, oprócz ciemnych winogron, znajduje się również w orzeszkach ziemnych, owocach morwy i czarnej porzeczki. 

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.