Ta znana przyprawa nie tylko dodaje smaku, ale też poprawia zdrowie. Poznaj jej zalety

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty

Kurkuma, zwana również ostryżem długim czy szafranem indyjskim, od wieków znana jest ze swoich kulinarnych i zdrowotnych właściwości. To korzeń o intensywnym, pomarańczowo-żółtym kolorze i charakterystycznym, lekko piekącym smaku. Ze względu na swoje walory smakowe, odgrywa on kluczową rolę w kuchniach na całym świecie, zwłaszcza w kuchni indyjskiej, chińskiej i tajskiej. W Polsce kurkuma jest znana i dodawana do różnych potraw, w tym zup czy potraw jednogarnkowych. Jednak to nie tylko przyprawa, ale także sprzymierzeniec dobrego zdrowia. Jakie prozdrowotne właściwości ma kurkuma? 

kurkuma-wlasciwosci-zastosowanie-zdrowie-uroda-kosmetologia-justyna-p
Kurkuma posiada szereg korzystnych dla zdrowia właściwości, które od dawna są doceniane i z powodzeniem wykorzystywane w medycynie naturalnej.
Shutterstock

Kurkuma - co to za roślina, jakie są jej właściwości.

Kurkuma to nazwa przyprawy otrzymywanej przez zmielenie korzenia lub kłącza rośliny Curcuma longa. Jest ona od wieków wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i medycynie naturalnej. Intensywny kolor i charakterystyczny smak kurkumy sprawiają, że stałą się popularnym składnikiem wielu potraw na całym świecie. 

Curcuma longa to roślina z rodziny imbirowatych. Rośnie dziko w Indiach. Natomiast uprawiana jest w wielu rejonach na świecie położonych w strefie tropikalnej. Inne nazwy kurkumy, pod którymi jest znana w różnych rejonach świata, to: szafran indyjski, ostryż długi, ostryż Zohary, ostryż indyjski oraz kurkuma długa.

Prozdrowotne właściwości kurkumy

Kurkuma posiada szereg korzystnych dla zdrowia właściwości, które od dawna są doceniane i z powodzeniem wykorzystywane w medycynie naturalnej. Oto niektóre z nich:

  • Działanie przeciwzapalne kurkumy. Kurkumina, główny składnik aktywny kurkumy, to polifenol – związek organiczny będący antyoksydantem. Nadaje on korzeniom tej rośliny intensywny, pomarańczowo-żółty kolor. To właśnie kurkumina wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, m.in.: posiada silne właściwości przeciwzapalne. Pomaga ona zatem w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie.

  • Działanie antyoksydacyjne kurkumy. Kurkumina, podobnie jak inne polifenole, to silny antyoksydant. Pomaga w zwalczaniu wolnych rodników i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. 

  • Poprawa zdrowia mózgu: Badania wskazują, że kurkumina może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie mózgu. Związek ten korzystnie działa na zdolności poznawcze. Ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych - takich, jak choroby Alzheimera i Parkinsona.

 
  • Poprawa trawienia: Spożywanie kurkumy może wspomagać proces trawienia. Przyprawa ta pobudza wydzielanie żółci i enzymów trawiennych.

  • Wspomaganie układu odpornościowego: Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym (antyoksydacyjnym) i przeciwzapalnym, kurkuma może wspomagać funkcjonowanie układu odpornościowego, pomagając organizmowi w walce z różnym infekcjami i chorobami. Dodatkowo kurkuma pobudza aktywność komórek odpornościowych, wpływając tym samym korzystnie na zdrowie.

Spożywanie kurkumy jest zalecane. Ze względu na korzystne właściwości zawartych w tej przyprawie związków organicznych, dodawanie kurkumy do potraw może wpłynąć na poprawę zdrowia i samopoczucia.

Kurkuma: do jakich potraw i napojów można ją dodawać 

Kurkuma jest wszechstronnym, niezwykle uniwersalnym składnikiem kulinarnym, który można dodawać do wielu różnych potraw. Przyprawa ta poprawia kolor i dodaje smaku. 

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Kurkuma, z jej intensywnym kolorem i licznymi właściwościami dla zdrowia, stanowi cenny dodatek do wielu potraw i napojów. Jej wszechstronne zastosowania w kuchni sprawiają, że jest to niezastąpiony składnik kulinarny, który nie tylko dodaje smaku i aromatu, ale także wspiera zdrowie i dobre samopoczucie. Dlatego warto eksperymentować z kurkumą w kuchni, odkrywając nowe smaki i korzyści zdrowotne, które może ona dostarczyć.

Do najpopularniejszych zastosowań kurkumy w kuchni zalicza się m.in.:

  • Curry. Kurkuma jest kluczowym składnikiem wielu dań kuchni indyjskiej, w tym curry. Nadaje potrawom intensywny żółty kolor i charakterystyczny smak. Kurkumę w postaci curry można dodać do kurczaka. Tradycyjne danie z kurczaka w curry z dodatkiem kurkumy, kokosa i innych aromatycznych przypraw (a także jego podobne wersje), to potrawy znane i lubiane w wielu krajach świata;

  • Ryż i kasze. Kurkuma jest często dodawana do gotowanego ryżu i kasz, nadając im wyjątkowy smak i aromat. Bardzo smacznym daniem jest także kurkumowy ryż basmati. To gotowany na parze ryż basmati z dodatkiem kurkumy, cynamonu i goździków;

  • Zupy i eintopfy. Dodanie kurkumy do zup i eintopfów (czyli dań jednogarnkowych) to doskonały pomysł. Kurkuma może nadać im nie tylko pięknego koloru, ale także wzbogacić je o korzystne dla zdrowia składniki;

  • Kurkuma co ciasta. Kurkuma to także ciekawy dodatek do niektórych ciast np.: ciasta marchewkowego. Klasyczne ciasto marchewkowe można wówczas wzbogacić o kurkumę, imbir i orzechy. 

  • Golden Milk - Kurkumowy Napój. Napój z kurkumy, zwany Golden Milk, stał się popularnym napojem zdrowotnym. Jego przygotowanie jest proste. Wystarczy połączyć mleko roślinne z kurkumą, imbirem i innymi przyprawami;

  • Kurkumowe smoothie. Taki napój z bananami, mango, pomarańczą i kurkumą to doskonały pomysł a zdrowe śniadanie lub przekąskę. 

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.