Rewelacyjny sposób naszych babć na odporność. Tylko dwa składniki, a jakie efekty!

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Nalewka tybetańska to używany od dawna domowy eliksir. Jest idealnym preparatem do samodzielnego przygotowania. Wystarczy kilka kropli dziennie, by wesprzeć działanie układu krwionośnego oraz podnieść odporność. Ma dodawać sił witalnych oraz odmładzać organizm. Dwa składniki i walczymy o zdrowie. Jak ją przygotować i jak stosować?
Wystarczy kilka kropli dziennie nalewki tybetańskiej, by poczuć się lepiej
Wystarczy kilka kropli dziennie nalewki tybetańskiej, by poczuć się lepiej
shutterstock

Nalewka tybetańska to sprawdzony sposób naszych babć na zachowanie zdrowia i młodości. Jej działanie docenimy zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy tak łatwo o przeziębienia.  Przygotujemy ją z dwóch składników - potrzebny jest czosnek i wysokoprocentowy alkohol.

Jak działa nalewka tybetańska?

Skąd taka nazwa "nalewka tybetańska"? Podobno zaczęto ją robić tysięce lat temu w tybetańskim klasztorze. Krąży informacja, że w 1971 roku, podczas wyprawy UNESCO, w jednym z tybetańskich klasztorów znaleziono recepturę eliksiru młodości datowaną na IV-V wiek p.n.e. Była to właśnie ta nalewka. Jedno jest pewne, czosnek ma wiele wspaniałych właściwości. Jest naturalnym antybiotykiem, działa bakteriobójczo i walczy z wirusami. Wyciąg z czosnku oczyszcza organizm i go regeneruje.

Jak twierdzą zwolennicy naturalnych metod leczenia, "tybetańska nalewka długowieczności" m.in. zapobiega zawałowi serca, miażdżycy, zwalcza infekcje grzybiczne i bakteryjne, korzystnie wpływa na florę bakteryjną układu pokarmowego, oczyszcza organizm od toksyn i wzmacnia układ odpornościowy i odmładza organizm.

Nalewka tybetańska - przepis  

Aby zrobić domową nalewkę tybetańską, która może się okazać nieoceniona w sezonie jesienno-zimowego osłabienia organizmu, trzeba wziąć 350 g czosnku (polecamy czosnek krajowy) i 200 ml spirytusu o 60-70 proc. zawartości alkoholu.

Czosnek obieramy z łupinek, rozgniatamy go i przekładamy go do wyparzonego słoika. Zalewamy go spirytusem. Słoik szczelnie zakręcamy.  Miksturę odstawiamy na 10 dni w chłodne, ciemne  miejsce. Raz na jakiś czas potrząsamy słoikiem. Po 10 dniach zawartość słoika przecedzamy przez gazę. Płyn przelewamy do szklanej butelki i odstawiamy na 5 dni do lodówki. Po tym czasie nalewka tybetańska będzie gotowa. 

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Jak stosować nalewkę tybetańską?

Kurację nalewka tybetańską przeprowadzamy raz w roku, w okresie osłabienia. Dawkujemy ją stopniowo. Pijemy ją dwie godziny po ostatnim posiłku w ciągu dnia. Najlepiej pić nalewkę przed snem, około 2 godziny po ostatnim posiłku. Można ją wymieszać z mlekiem lub jogurtem. Kuracje zaczynamy od 8 kropli, a potem, w kolejnych dniach zwiększamy dawkę. Drugi dzień to - 12 kropli; trzeci - 20 kropli; czwarty - 30 kropli; piąty - 
40 kropli; szósty - 50 kropli. Każdego kolejnego dnia przyjmujemy  60 kropli dziennie. I tak do opróżnienia butelki z nalewką. 

Kto nie powinien stosować nalewki tybetańskiej?

Pamiętajmy, że jest to nalewka na bazie alkoholu. Nie podajemy jej więc dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. Nie jest również polecana np. tym, którzy mają problemy z wątrobą. 

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.