To cudowne panaceum na walkę z osłabieniem i infekcjami. Złote mleko podnosi odporność

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy szczególnie bacznie zwracamy uwagę na odporność. Chodzi przede wszystkim o to, by uniknąć infekcji i przeziębień. Jak można sobie w tym czasie pomóc? Jest wiele przepisów na naturalne specyfiki, które działają pozytywnie na nasz organizm. Jednym z nich jest tzw. złote mleko. Naturalne składniki i proste przygotowanie. Może tego właśnie nam potrzeba?    
Złote mleko to naturalny sposób na podniesienie odporności
Złote mleko to naturalny sposób na podniesienie odporności
shutterstock

Kubek pełen tego ciepłego, aromatycznego napoju o słonecznej barwie rozgrzewa ciało. To idealny comfort food o właściwościach prozdrowotnych. Jego receptura pochodzi z jednego z najstarszych systemów leczniczych. Mowa o ajurwedzie, czyli liczącej kilka tysięcy lat medycynie, rozwijającej się w Indiach. Ajurweda to w sanskrycie złożenie dwóch słów; "ajur" oznacza życie, a "veda" to wiedza, nauka. 

Ajurwedyjski skarb

Jesienne pluchy, zimowe mrozy - w takich okolicznościach organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia. Jak się ogrzać i wspomóc odporność? Jednym ze sposobów jest picie ajurwedyjskiego złotego mleko. Pamiętacie, jak mamy i babcie podawały nam mleko z masłem i miodem? Ajurwedyjskie złote mleko ma "tę moc". Jest nieocenione, działa przeciwzapalnie, łagodzi kaszel i koi bolące gardło. 

Złote mleko z imbirem i kurkumą to rozgrzewający napój, zalecany przez medycynę ajurwedyjską. Ma wyjątkowe właściwości i starożytną recepturę. Wygląda pięknie i fantastycznie smakuje. Rozgrzeje największego zmarzlucha.

Do przygotowania złotego mleka można użyć mleka krowiego lub napoju roślinnego, czyli tzw. mleka owsianego, ryżowego czy migdałowego. Do mleka dodajemy przyprawy - kurkumę, cynamon i pieprz cayenne. Doprawiamy tak, by nam smakowało. Można dosłodzić napój miodem.  

Kurkuma i jej właściwości 

Kurkuma, zwana też szafranem indyjskim, to bylina z rodziny imbirowatych. Wykorzystuje się jej kłącze o intensywnym, żółtym kolorze i charakterystycznym aromacie.  Swoją charakterystyczną barwę oraz silne działanie przeciwzapalne, kurkuma zawdzięcza kurkuminoidom, związkom chemicznym, takim jak kurkumina, demetoksykurkumina oraz bis-demetoksykurkumina. Kurkuma jest naturalnym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3) oraz witaminy C. Ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Wspomaga w naturalny sposób system odpornościowy organizmu.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Kurkuma pomaga również zwalczać infekcje dróg oddechowych i dolegliwości trawienne, wspomaga pracę wątroby i oczyszcza organizm z toksyn. Dodana do złotego mleka kurkuma jest idealnym remedium na przeziębienie. Złote mleko wspomaga też odchudzanie!

Przepis na złote mleko 

Składniki

1 szklanka mleka - dowolne, może być krowie lub inne ulubione, lub napój roślinny  
po szczypcie kurkumy, pieprzu cayenne, cynamonu
łyżeczka cukry trzcinowego lub miodu 
łyżeczka oleju kokosowego  

Przygotowanie 

Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy przyprawy – kurkumę, pieprz cayenne i cynamon – a także cukier lub miód i olej kokosowy. Nie dopuszczamy do wrzenia!. Napój dokładnie mieszamy. Rondelek zdejmujemy z ognia i przykrywamy na chwilę pokrywką. Przelewamy do kubka i pijemy. Na zdrowie! 

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.