Tych owoców nie należy łączyć z lekami. Mogą osłabiać ich działanie i nasilać skutki uboczne

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
O tym, że leków nie powinno popijać się m.in. kawą wie wiele osób. Jednak świadomość tego, jak w interakcje z lekami mogą wchodzić niektóre owoce i warzywa nie jest już tak powszechna. Jakich owoców nie wolno łączyć z lekami?
lek kobieta
Tych owoców nie należy łączyć z lekami. Mogą osłabiać ich działanie i nasilać skutki uboczne
Shutterstock

Niektóre owoce i warzywa mogą osłabiać działanie leków lub wręcz nasilać ich skutki uboczne. Grejpfruty, jarmuż, a nawet popularne truskawki mogą wpływać na metabolizm farmaceutyków, prowadząc do niepożądanych reakcji. Jakie owoce wchodzą w interakcje z lekami? Których unikać w połączeniu z lekami?

Cytrusy. Jak wpływają na działanie leków?

Cytrusy, takie jak grejpfruty, pomelo, pomarańcze, limonki i cytryny, mogą niekorzystnie wpływać na metabolizm niektórych leków. Zawierają furanokumaryny – związki, które hamują enzymy wątrobowe odpowiedzialne za rozkład wielu farmaceutyków. W efekcie substancje czynne leków mogą utrzymywać się w organizmie dłużej i w wyższych stężeniach, co zwiększa ryzyko działań niepożądanych.

Największe zagrożenie stanowi sok grejpfrutowy, który znacząco zaburza metabolizm niektórych leków. Dlatego zaleca się zachowanie kilkugodzinnego odstępu między jego spożyciem a przyjęciem leków lub całkowitą rezygnację z niego w trakcie terapii.

Do leków, których nie należy łączyć z cytrusami (zarówno w postaci owoców, jak i soków), należą m.in. blokery kanału wapniowego (stosowane w leczeniu nadciśnienia i chorób serca), statyny (obniżające poziom cholesterolu), benzodiazepiny (wykorzystywane w terapii bezsenności i stanów lękowych), a także leki immunosupresyjne zapobiegające odrzutom po przeszczepach i leki przeciwwirusowe stosowane m.in. w leczeniu grypy, opryszczki i ospy.

Świeże i suszone owoce a przyswajanie leków

Owoce bogate w błonnik, takie jak figi, kiwi, truskawki czy maliny, mogą osłabiać wchłanianie niektórych leków, zmniejszając ich skuteczność. Jeszcze większe stężenie błonnika znajduje się w suszonych owocach, np. śliwkach, morelach i rodzynkach, które mogą upośledzać przyswajanie leków, jeśli są spożywane w zbyt krótkim odstępie czasowym od ich zażycia.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Szczególną ostrożność powinny zachować osoby przyjmujące leki nasercowe i leki przeciwdepresyjne. Aby uniknąć interakcji, świeże i suszone owoce najlepiej spożywać co najmniej 3–4 godziny przed lub po przyjęciu leków lub suplementów diety.

Warzywa bogate w witaminę K a leki przeciwzakrzepowe

Warzywa liściaste, takie jak szpinak, jarmuż czy brokuły, są bogate w witaminę K, która odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, takie jak warfaryna, powinny monitorować spożycie tych warzyw, ponieważ nadmiar witaminy K może osłabić działanie leku, zwiększając ryzyko zakrzepów. Ważne jest, aby nie eliminować tych warzyw z diety, ale utrzymywać ich spożycie na stałym poziomie i konsultować się z lekarzem w przypadku wprowadzenia istotnych zmian w diecie.

Błonnik a wchłanianie leków

Dieta bogata w błonnik jest korzystna dla zdrowia, jednak może wpływać na wchłanianie niektórych leków, zwłaszcza tych o wąskim indeksie terapeutycznym. Błonnik może wiązać się z lekami w przewodzie pokarmowym, zmniejszając ich biodostępność. Przykładem są leki stosowane w leczeniu niedoczynności tarczycy (lewotyroksyna) czy niektóre antybiotyki. Zaleca się przyjmowanie takich leków na czczo, co najmniej 30-60 minut przed posiłkiem, aby zapewnić ich optymalne wchłanianie.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Newsletter
Drukuj
Skopiuj link