Tradycyjnie i zdrowo. Oto przepis na wyjątkowy, niskotłuszczowy żurek na Wielkanoc

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Wielkanoc bez żurku? Trudno to sobie wyobrazić. Ale co zrobić w przypadku, jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem bez nadmiaru kalorii, tłustej kiełbasy i śmietany? Mamy na to sposób! Ten dietetyczny żurek zachowuje całą esencję tradycyjnego smaku, a przy tym jest lżejszy, zdrowszy i idealny na Wielkanoc! Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować wielkanocną klasykę w wersji fit!
żurek Wielkanoc
Przepis na niskotłuszczowy żurek na Wielkanoc
ShutterStock

Tradycyjny żurek kojarzy się z intensywnym smakiem, kiełbasą, jajkiem i solidną porcją śmietany. Choć to zupa uwielbiana za swoją wyrazistość, nie zawsze wpisuje się w lekki, zdrowy jadłospis. Na szczęście istnieje sposób, by zachować charakterystyczny smak żurku, a jednocześnie ograniczyć jego kaloryczność.

W tej wersji stawiamy na warzywny bulion, naturalny zakwas, chudą białą kiełbasę (lub jej alternatywę), a zamiast śmietany – jogurt lub nic, bo zupa broni się sama. Jest aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca, ale nie obciąża. A do tego jest idealna - nie tylko na Wielkanoc. Oto prosty, sprawdzony przepis, który możesz dopasować do swoich potrzeb.

Przepis na dietetyczny żurek wielkanocny (fit, bez śmietany, bez boczku)

Składniki (na 4 porcje)

1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (domowy lub niskosodowy)
400 ml zakwasu na żurek (naturalny, bez konserwantów)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3–4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku (plus więcej do posypania)
1–2 łyżeczki chrzanu (opcjonalnie – dla ostrości)
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy (do podsmażenia)
1–2 jajka ugotowane na twardo (połówka lub całe na 1 porcję)
2–3 chude białe kiełbaski parzone (najlepiej drobiowe, z indyka lub wege)
opcjonalnie: 1–2 ziemniaki, pokrojone w kostkę (dla bardziej tradycyjnej wersji)

Przygotowanie

Na łyżeczce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę aż się zeszkli. Dodaj przeciśnięty czosnek, smaż jeszcze chwilkę. Wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i ewentualnie ziemniaki. Gotuj około 10–15 minut (do miękkości ziemniaków).

Dodaj kiełbasę – możesz wrzucić ją w całości i gotować przez ok. 10 minut, następnie pokroić i dodać z powrotem do zupy. Wlej zakwas na żurek, wymieszaj, gotuj jeszcze kilka minut. Nie gotuj długo po dodaniu zakwasu – żeby zupa nie straciła smaku.

Na koniec dopraw do smaku: sól, pieprz, majeranek, chrzan – wedle uznania. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i odrobiną majeranku na wierzchu.

Wersja jeszcze lżejsza?

Użyj jajek przepiórczych, które mają mniej kalorii. Zrezygnuj z kiełbasy i podaj żurek jako czystą zupę z jajkiem i ziemniakami. Możesz też dodać trochę jogurtu naturalnego zamiast śmietany jeśli zależy ci na bardziej kremowej konsystencji.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link