Jak wybrać dojrzałe awokado? Ten prosty trik zawsze się sprawdza

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Awokado to owoc, który zdobywa coraz większą popularność. Coraz częściej dodajemy je do sałatek, smacznych kanapkowych past oraz koktajli. Wybór dojrzałego owocu nie należy jednak do najłatwiejszych. Jak rozpoznać to idealne? Pomoże ten jeden prosty trik, który zawsze się sprawdza.
Close-up,Of,A,Woman,Holding,Half,Of,Fresh,Ripe,Avocado
Jak rozpoznać, czy awokado jest dojrzałe? Pomoże ten prosty trik
shutterstock

Awokado to owoc, który coraz częściej ląduje na naszych talerzach. Dodajemy go do sałatek, past kanapkowych, koktajli a nawet deserów.

Awokado. Jakie ma właściwości?

To jeden z najpopularniejszych owoców na świecie. Mało, kto wie, że istnieje aż 120 gatunków awokado. W Polsce popularne są dwa - Hasso oraz Fuerte. To owoc, który ma wiele właściwości odżywczych. To źródło m.in. witamin z grupy B, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego a także jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Awokado. Jak sprawdzić, czy jest dojrzałe?

Awokado jest nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Czasem jednak sprawia pewne problemy. Jakie? Nie zawsze udaje się wybrać to, które jest odpowiednio dojrzałe. Jak sprawdzić, że owoc, który znajdujemy w sklepie jest odpowiedni? Sprawdzić to można za pomocą jednego, prostego triku.

Wystarczy zerknąć na szypułkę awokado. Przede wszystkim jej oderwanie nie powinno sprawiać problemów. Szypułka w dojrzałym awokado odchodzi bez problemu. Widoczny pod nią kolor miąższu świadczy o tym, jak dojrzały jest owoc. Jeśli to barwa delikatnie żółta to znak, że owoc jest idealnie dojrzały. Jasna zieleń świadczy o tym, że owoc jest niedojrzały. Z kolei brązowy odcień oznacza, że awokado jest przejrzałe i lepiej go nie kupować.

Warto również zwrócić uwagę na kolor samego awokado. Odmiana Fuerte ma intensywnie zieloną, gładką skórkę, bez ciemnych plam. Te mogą oznaczać, że w środku owocu rozpoczyna się proces gnicia. Z kolei dojrzałe awokado Hass będzie miało skórkę ciemną, wręcz purpurową.

Awokado. Co zrobić, by dojrzało? Prosty trik

Jeśli awokado jest niedojrzałe, to nie oznacza, że nie będzie nadawało się do zjedzenia. Tu także można zastosować prosty trik, który sprawi, że dojrzeje. Jaki? Wystarczy położyć awokado na parapecie w nasłonecznionym miejscu. Można je także zostawić obok ciepłego piekarnika. Po 2-3 dniach będzie dojrzałe i dobre do zjedzenia.

Drugim trikiem dzięki któremu awokado dojrzeje jest włożenie go do jednej torebki z bananem. Hormon, który naturalnie występuje w tym owocu, przyspieszy dojrzewanie awokado. Tu także efekty będą widoczne po ok. 2 dniach.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Newsletter
Drukuj
Skopiuj link