
Spis treści
Brownie to ciasto, które w ciągu ostatnich lat zyskało ogromną popularność. Nic dziwnego. Czekoladowy smak i wilgotna, nieprzesuszona struktura, sprawiają, że ten słodycz wręcz rozpływa się w ustach.
Brownie - ciasto z historią
Brownie to podobnie jak większość ciast, deser z historią. Powstało pod koniec XIX wieku w Palmer House Hotel w Chicago. Jak to zazwyczaj bywa stało się to przez kompletny przypadek. Niejaka Bertha Palmer zleciła stworzenie pierwszego brownie na wystawę World's Columbian Exposition w 1893 roku.
Ciasto miało być proste, ale nieco "postępowe". Palmer chciała, by było mniejsze od tortu, ale bogatsze, jeśli chodzi o nadzienie, niż zwykłe ciasteczko. Miało być także łatwe do zapakowania w lunchowe pudełko. Tak właśnie miało powstać pierwsze brownie, które udekorowano lukrem morelowym oraz włoskimi orzechami. To brownie zawierało sporą ilość czekolady, masła i cukru, a także mąkę do wypieku ciast i jajka.
Brownie bez mąki. Ten główny składnik może zaskoczyć
Inna historia powstania brownie głosi, że przygotowująca to ciasto gospodyni zapomniała dodać proszek do pieczenia w trakcie przygotowywania. Wypiek wyszedł płaski, ale był wyjątkowo smaczny. Szybko podbił podniebienia Amerykanów oraz całego świata.
Okazuje się, że brownie da się przygotować również bez użycia mąki. Taką wersję zaproponował w programie "Halo tu Polsat" kucharz Martin Castro. Choć ciasto z tego popularnego strączkowego warzywa może wydać się dziwne, jest proste do przygotowania i rewelacyjne w smaku.
Jak je zrobić? Oto przepis.
Brownie z fasoli – z owocami i bitą śmietaną - składniki
80 gramów migdałów
50 gramów gorzkiej czekolady
500 gramów czarnej fasoli z puszki
8 jajek
50 gramów oleju
375 gramów brązowego cukru
40 gramów kakao
200 gramów malin
200 gramów truskawek
200 gramów borówek
300 mililitrów śmietany o 30-procentowej zawartości tłuszczu
Brownie z fasoli – z owocami i bitą śmietaną - przygotowanie
Zmiksować migdały z gorzką czekoladą na drobny proszek, po czym dodać odsączoną czarną fasolę, jajka, olej, brązowy cukier oraz kakao, a następnie zblendować wszystko na gładką masę. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczeni i piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut, aż brownie będzie sprężyste na środku.
Gotowe ciasto pozostawić do ostygnięcia. Udekorować ubitą śmietaną oraz świeżymi owocami.