Brownie bez grama mąki. Bardzo dietetyczne a tak samo smaczne

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Brownie to ciasto, które od ładnych kilku lat cieszy się ogromnym powodzeniem. Zazwyczaj robi się je z wykorzystaniem mąki, ale istnieje wersja, w której nie ma jej ani grama. Co w takim razie jest podstawowym składnikiem tej wersji brownie? Możecie być nieco zaskoczeni.
Rich,Chocolate,Brownie,On,A,White,Plate,,Showcasing,Its,Dense
Brownie bez grama mąki. Z tym składnikiem jest dietetyczne a równie smaczne
shutterstock

Brownie to ciasto, które w ciągu ostatnich lat zyskało ogromną popularność. Nic dziwnego. Czekoladowy smak i wilgotna, nieprzesuszona struktura, sprawiają, że ten słodycz wręcz rozpływa się w ustach.

Brownie - ciasto z historią

Brownie to podobnie jak większość ciast, deser z historią. Powstało pod koniec XIX wieku w Palmer House Hotel w Chicago. Jak to zazwyczaj bywa stało się to przez kompletny przypadek. Niejaka Bertha Palmer zleciła stworzenie pierwszego brownie na wystawę World's Columbian Exposition w 1893 roku.

Ciasto miało być proste, ale nieco "postępowe". Palmer chciała, by było mniejsze od tortu, ale bogatsze, jeśli chodzi o nadzienie, niż zwykłe ciasteczko. Miało być także łatwe do zapakowania w lunchowe pudełko. Tak właśnie miało powstać pierwsze brownie, które udekorowano lukrem morelowym oraz włoskimi orzechami. To brownie zawierało sporą ilość czekolady, masła i cukru, a także mąkę do wypieku ciast i jajka.

Brownie bez mąki. Ten główny składnik może zaskoczyć

Inna historia powstania brownie głosi, że przygotowująca to ciasto gospodyni zapomniała dodać proszek do pieczenia w trakcie przygotowywania. Wypiek wyszedł płaski, ale był wyjątkowo smaczny. Szybko podbił podniebienia Amerykanów oraz całego świata.

Okazuje się, że brownie da się przygotować również bez użycia mąki. Taką wersję zaproponował w programie "Halo tu Polsat" kucharz Martin Castro. Choć ciasto z tego popularnego strączkowego warzywa może wydać się dziwne, jest proste do przygotowania i rewelacyjne w smaku.

Jak je zrobić? Oto przepis.

Brownie z fasoli – z owocami i bitą śmietaną - składniki

80 gramów migdałów

50 gramów gorzkiej czekolady

500 gramów czarnej fasoli z puszki

8 jajek

50 gramów oleju

375 gramów brązowego cukru

40 gramów kakao

200 gramów malin

200 gramów truskawek

200 gramów borówek

300 mililitrów śmietany o 30-procentowej zawartości tłuszczu

Brownie z fasoli – z owocami i bitą śmietaną - przygotowanie

Zmiksować migdały z gorzką czekoladą na drobny proszek, po czym dodać odsączoną czarną fasolę, jajka, olej, brązowy cukier oraz kakao, a następnie zblendować wszystko na gładką masę. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczeni i piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut, aż brownie będzie sprężyste na środku.

Gotowe ciasto pozostawić do ostygnięcia. Udekorować ubitą śmietaną oraz świeżymi owocami.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Newsletter
Drukuj
Skopiuj link