Brownie bez grama mąki. Bardzo dietetyczne a tak samo smaczne

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Brownie to ciasto, które od ładnych kilku lat cieszy się ogromnym powodzeniem. Zazwyczaj robi się je z wykorzystaniem mąki, ale istnieje wersja, w której nie ma jej ani grama. Co w takim razie jest podstawowym składnikiem tej wersji brownie? Możecie być nieco zaskoczeni.
Rich,Chocolate,Brownie,On,A,White,Plate,,Showcasing,Its,Dense
Brownie bez grama mąki. Z tym składnikiem jest dietetyczne a równie smaczne
shutterstock

Brownie to ciasto, które w ciągu ostatnich lat zyskało ogromną popularność. Nic dziwnego. Czekoladowy smak i wilgotna, nieprzesuszona struktura, sprawiają, że ten słodycz wręcz rozpływa się w ustach.

Brownie - ciasto z historią

Brownie to podobnie jak większość ciast, deser z historią. Powstało pod koniec XIX wieku w Palmer House Hotel w Chicago. Jak to zazwyczaj bywa stało się to przez kompletny przypadek. Niejaka Bertha Palmer zleciła stworzenie pierwszego brownie na wystawę World's Columbian Exposition w 1893 roku.

Ciasto miało być proste, ale nieco "postępowe". Palmer chciała, by było mniejsze od tortu, ale bogatsze, jeśli chodzi o nadzienie, niż zwykłe ciasteczko. Miało być także łatwe do zapakowania w lunchowe pudełko. Tak właśnie miało powstać pierwsze brownie, które udekorowano lukrem morelowym oraz włoskimi orzechami. To brownie zawierało sporą ilość czekolady, masła i cukru, a także mąkę do wypieku ciast i jajka.

Brownie bez mąki. Ten główny składnik może zaskoczyć

Inna historia powstania brownie głosi, że przygotowująca to ciasto gospodyni zapomniała dodać proszek do pieczenia w trakcie przygotowywania. Wypiek wyszedł płaski, ale był wyjątkowo smaczny. Szybko podbił podniebienia Amerykanów oraz całego świata.

Okazuje się, że brownie da się przygotować również bez użycia mąki. Taką wersję zaproponował w programie "Halo tu Polsat" kucharz Martin Castro. Choć ciasto z tego popularnego strączkowego warzywa może wydać się dziwne, jest proste do przygotowania i rewelacyjne w smaku.

Jak je zrobić? Oto przepis.

Brownie z fasoli – z owocami i bitą śmietaną - składniki

80 gramów migdałów

50 gramów gorzkiej czekolady

500 gramów czarnej fasoli z puszki

8 jajek

50 gramów oleju

375 gramów brązowego cukru

40 gramów kakao

200 gramów malin

200 gramów truskawek

200 gramów borówek

300 mililitrów śmietany o 30-procentowej zawartości tłuszczu

Brownie z fasoli – z owocami i bitą śmietaną - przygotowanie

Zmiksować migdały z gorzką czekoladą na drobny proszek, po czym dodać odsączoną czarną fasolę, jajka, olej, brązowy cukier oraz kakao, a następnie zblendować wszystko na gładką masę. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczeni i piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut, aż brownie będzie sprężyste na środku.

Gotowe ciasto pozostawić do ostygnięcia. Udekorować ubitą śmietaną oraz świeżymi owocami.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link