
Spis treści
W karnawale, a zwłaszcza w tłusty czwartek, wszyscy zajadają się smażonymi ciastkami. Są słodkie, pyszne i niestety kaloryczne. Jeśli chcemy uniknąć wyrzutów sumienia i jednocześnie zjeść coś pysznego, to polecamy sposoby na "odchudzenie" przepisu na faworki. Warto też pamiętać, że w innych przepisach warto zastąpić śmietanę jogurtem greckim a cukier - ksylitolem lub erytrytolem.
Przepis na fit faworki
Składniki
- 750 gramów mąki pszennej
- 5 gramów cukru i tyle samo soli
- 5 żółtek
- 75 gramów tłustej śmietany
- łyżka spirytusu
- cukier puder lub słodzik w pudrze do posypania
Przygotowanie
Wyrabiamy ciasto z mąki, żółtek i śmietany. Dodajemy do niego cukier, sól i spirytus. Ma powstać elastyczne ciasto. Odkładamy je potem na 20 min., żeby odpoczęło. Potem dzielimy je na 4 części i rozwałkowujemy na placki o grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy paski o długości ok. 5 cm i szerokości ok 3 cm. Każdy z pasków przecinamy na środku i jeden koniec przewijamy przez dziurkę, tak aby powstała pętelka. Faworki wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 23 minut. Gotowe i wystudzone faworki można posypać cukrem pudrem lub słodzikiem zmielonym w młynku na puder.