Fit pieczone faworki. Mają mniej kalorii niż tradycyjne, a smak niezrównany!

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Zbliża się tłusty czwartek. Czy można "odchudzić" przepis na tradycyjne faworki, by były mniej kaloryczne, ale nadal pyszne? Tak, wystarczy zmienić jedna rzecz - zamiast smażyć je w głęboki tłuszczu, upieczemy je w piekarniku. Podajemy przepis na pieczone faworki.
Faworki są pyszne i możemy zrobić je tak, że będą mieć mniej kalorii
Faworki są pyszne i możemy zrobić je tak, że będą mieć mniej kalorii
shutterstock

W karnawale, a zwłaszcza w tłusty czwartek, wszyscy zajadają się smażonymi ciastkami. Są słodkie, pyszne i niestety kaloryczne. Jeśli chcemy uniknąć wyrzutów sumienia i jednocześnie zjeść coś pysznego, to polecamy sposoby na "odchudzenie" przepisu na faworki. Warto też pamiętać, że w innych przepisach warto zastąpić śmietanę jogurtem greckim a cukier - ksylitolem lub erytrytolem.

Przepis na fit faworki

Składniki

  • 750 gramów mąki pszennej
  • 5 gramów cukru i tyle samo soli
  • 5 żółtek
  • 75 gramów tłustej śmietany
  • łyżka spirytusu
  • cukier puder lub słodzik w pudrze do posypania

Przygotowanie

Wyrabiamy ciasto z mąki, żółtek i śmietany. Dodajemy do niego cukier, sól i spirytus. Ma powstać elastyczne ciasto. Odkładamy je potem na 20 min., żeby odpoczęło. Potem dzielimy je na 4 części i rozwałkowujemy na placki o grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy paski o długości ok. 5 cm i szerokości ok 3 cm. Każdy z pasków przecinamy na środku i jeden koniec przewijamy przez dziurkę, tak aby powstała pętelka. Faworki wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 23 minut. Gotowe i wystudzone faworki można posypać cukrem pudrem lub słodzikiem zmielonym w młynku na puder.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Newsletter
Drukuj
Skopiuj link