Królowa ziół - warto ją jeść zwłaszcza pod koniec zimy. Zrób z niej pesto

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Nazywana jest królową ziół. Nic dziwnego, bo zwłaszcza w Polsce dodaje się ją do wielu potraw - zup, kasz, mięs czy owoców morza. Ma wiele składników odżywczych i prozdrowotne właściwości. Natka pietruszki nie tylko poprawia trawienie. Warto posypać nią dania, ale też zrobić z niej smaczne pesto.
Woman,Holding,Different,Fresh,Herbs,In,Basket,At,Light,Grey
Nazywana jest królową ziół. Można z niej zrobić aromatyczne i zdrowe pesto
shutterstock

Nie bez powodu natka pietruszki nazywana jest królową ziół. Choć zwłaszcza w polskiej kuchni używana jest dosyć często, wciąż jest mocno niedoceniana. Okazuje się, że to zioło ma wiele składników odżywczych.

Królowa ziół dobra nie tylko na trawienie

Natką pietruszki posypujemy najczęściej rosół albo pomidorową, używamy jej także do makaronów, kasz i owoców morza. Okazuje się, że jej regularne dodawanie do potraw i spożywanie pomaga nie tylko w trawieniu, ale też jest świetna dla tych, którzy walczą z anemią.

Natka pietruszki odkwasza organizm, ma wiele witamin i minerałów takich jak żelazo oraz potas, co sprawia, że przeciwdziała zaburzeniom krzepnięcia krwi. Duże dawki witaminy C sprawiają, że natka jedzona regularnie świetnie wspomaga odporność organizmu. Natka zawiera także foliany i betakaroten, który wspomaga wzrok a bioflawonoidy opóźniają procesy starzenia się organizmu. Natka pietruszki to zioło idealne dla tych osób, które zmagają się z insulinoopornością, bo ma niski indeks glikemiczny.

Natkę pietruszki można dodawać do potraw, ale wykorzystać również jako składnik smacznego i zdrowego pesto. Jak je zrobić? Oto prosty i szybki przepis.

Przepis na pesto z natki pietruszki - składniki

pęczek natki pietruszki

25 g (3 - 4 łyżki) pestek dyni

1/3 ząbka czosnku

10 g (około 2 łyżek) tartego Parmezanu (lub sera Bursztyn)

75 ml (5 łyżek) oliwy extra vergine

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżeczka skórki startej z cytryny

Pesto z natki pietruszki - przygotowanie

Ręcznym blenderem zmiksować wszystkie składniki pesto: listki natki pietruszki, pestki dyni zrumienione na suchej patelni, czosnek, parmezan, oliwę extra vergine, ocet balsamiczny, skórkę z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Newsletter
Drukuj
Skopiuj link