
Spis treści
Nie bez powodu natka pietruszki nazywana jest królową ziół. Choć zwłaszcza w polskiej kuchni używana jest dosyć często, wciąż jest mocno niedoceniana. Okazuje się, że to zioło ma wiele składników odżywczych.
Królowa ziół dobra nie tylko na trawienie
Natką pietruszki posypujemy najczęściej rosół albo pomidorową, używamy jej także do makaronów, kasz i owoców morza. Okazuje się, że jej regularne dodawanie do potraw i spożywanie pomaga nie tylko w trawieniu, ale też jest świetna dla tych, którzy walczą z anemią.
Natka pietruszki odkwasza organizm, ma wiele witamin i minerałów takich jak żelazo oraz potas, co sprawia, że przeciwdziała zaburzeniom krzepnięcia krwi. Duże dawki witaminy C sprawiają, że natka jedzona regularnie świetnie wspomaga odporność organizmu. Natka zawiera także foliany i betakaroten, który wspomaga wzrok a bioflawonoidy opóźniają procesy starzenia się organizmu. Natka pietruszki to zioło idealne dla tych osób, które zmagają się z insulinoopornością, bo ma niski indeks glikemiczny.
Natkę pietruszki można dodawać do potraw, ale wykorzystać również jako składnik smacznego i zdrowego pesto. Jak je zrobić? Oto prosty i szybki przepis.
Przepis na pesto z natki pietruszki - składniki
pęczek natki pietruszki
25 g (3 - 4 łyżki) pestek dyni
1/3 ząbka czosnku
10 g (około 2 łyżek) tartego Parmezanu (lub sera Bursztyn)
75 ml (5 łyżek) oliwy extra vergine
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
Pesto z natki pietruszki - przygotowanie
Ręcznym blenderem zmiksować wszystkie składniki pesto: listki natki pietruszki, pestki dyni zrumienione na suchej patelni, czosnek, parmezan, oliwę extra vergine, ocet balsamiczny, skórkę z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu.