
Bakłażany są bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej czy azjatyckiej. Jest ich wiele odmian. W Polsce najczęściej możemy kupić te o intensywnej, fioletowej skórce.
Właściwości odżywcze bakłażanów
Bakłażan zawiera potas, żelazo, wapń, fosfor, witaminy A, C i witaminy z grupy B. Jednak najciekawszym związkiem obecnym w bakłażanie jest kwas chlorogenowy, który jest związkiem roślinnym znanym z wysokiej aktywności przeciwutleniającej. Mangan, którego w bakłażanie jest najwięcej, bierze udział w budowie enzymów metabolizujących glukozę i kwasy tłuszczowe, jest też elementem strukturalnym kości i skóry. Mangan jest bardzo ważny w procesach reprodukcji oraz prawidłowym funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego. Należy jednak pamiętać, że nie wolno spożywać bakłażana na surowo, ze względu na można znajdująca się w jego składzie toksyczną solaninę.
Bakłażan uważany jest za afrodyzjak. Wszystko dzięki argininie, czyli organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów. Stąd jedna z jego nazw - gruszka miłości.
Bakłażany pod parmezanem - przepis od Ewy Wachowicz
Przepis ten pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz
Składniki
- 2 bakłażany
- sól
- oliwa
- 4 ząbki czosnku
- 2 kulki mozzarelli
- garść tartego parmezanu
- bazylia do dekoracji
Sos
- 1 cebula
- oliwa do smażenia
- 5 pomidorów
- 1 łyżka oregano
- ½ łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy posiekaną cebulę. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, a potem kroimy w kostkę. Dorzucamy na patelnię. Przyprawiamy oregano, kurkumą oraz solą i pieprzem. Mieszamy i odparowujemy płyn. Bakłażany kroimy w plastry. Układamy na desce, oprószamy solą. Gdy pokryją się „rosą”, osuszamy je ręcznikiem papierowym. Skrapiamy bakłażany oliwą. Opiekamy je na suchej patelni grillowej i układamy na dnie naczynia do zapiekania. Posypujemy pokrojonym czosnkiem i pokrywamy sosem pomidorowym. Układamy warstwami, na przemian, plastry bakłażana i sos. Ostatnią warstwą jest sos. Na sosie ułożyć pokrojoną w plastry i poszarpaną w dłoniach mozzarellą. Posujemy tartym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku przez ok. 20 minut. Podajemy naczyniu do zapiekania.