Bakłażan pod pierzynką od Ewy Wachowicz. To warzywo jest nazywane gruszką miłości!

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Bakłażany to wyjątkowe warzywa. Można z nich przygotować przepyszne potrawy. Słyną ze swoich właściwości odżywczym. Nie bez powodu bywają nazywane gruszką miłości. Z okazji walentynek - i nie tylko - proponujemy smakowite danie z bakłażanów. Tak przygotowuje je znakomita znawczyni kuchni, Ewa Wachowicz.
Bakłażany są pyszne i mają wyjątkowe właściwości
Bakłażany są pyszne i mają wyjątkowe właściwości
shutterstock

Bakłażany są bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej czy azjatyckiej. Jest ich wiele odmian. W Polsce najczęściej możemy kupić te o intensywnej, fioletowej skórce.

Właściwości odżywcze bakłażanów

Bakłażan zawiera potas, żelazo, wapń, fosfor, witaminy A, C i witaminy z grupy B. Jednak najciekawszym związkiem obecnym w bakłażanie jest kwas chlorogenowy, który jest związkiem roślinnym znanym z wysokiej aktywności przeciwutleniającej. Mangan, którego w bakłażanie jest najwięcej, bierze udział w budowie enzymów metabolizujących glukozę i kwasy tłuszczowe, jest też elementem strukturalnym kości i skóry. Mangan jest bardzo ważny w procesach reprodukcji oraz prawidłowym funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego. Należy jednak pamiętać, że nie wolno spożywać bakłażana na surowo, ze względu na można znajdująca się w jego składzie toksyczną solaninę.

Bakłażan uważany jest za afrodyzjak. Wszystko dzięki argininie, czyli organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów. Stąd jedna z jego nazw - gruszka miłości.

Bakłażany pod parmezanem - przepis od Ewy Wachowicz

Przepis ten pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz

Składniki

  • 2 bakłażany
  • sól
  • oliwa
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kulki mozzarelli
  • garść tartego parmezanu
  • bazylia do dekoracji

Sos

  • 1 cebula
  • oliwa do smażenia
  • 5 pomidorów
  • 1 łyżka oregano
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy posiekaną cebulę. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, a potem kroimy w kostkę. Dorzucamy na patelnię. Przyprawiamy oregano, kurkumą oraz solą i pieprzem. Mieszamy i odparowujemy płyn. Bakłażany kroimy w plastry. Układamy na desce, oprószamy solą. Gdy pokryją się „rosą”, osuszamy je ręcznikiem papierowym. Skrapiamy bakłażany oliwą. Opiekamy je na suchej patelni grillowej i układamy na dnie naczynia do zapiekania. Posypujemy pokrojonym czosnkiem i pokrywamy sosem pomidorowym. Układamy warstwami, na przemian, plastry bakłażana i sos. Ostatnią warstwą jest sos. Na sosie ułożyć pokrojoną w plastry i poszarpaną w dłoniach mozzarellą. Posujemy tartym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku przez ok. 20 minut. Podajemy naczyniu do zapiekania.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Newsletter
Drukuj
Skopiuj link