Bakłażan pod pierzynką od Ewy Wachowicz. To warzywo jest nazywane gruszką miłości!

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Bakłażany to wyjątkowe warzywa. Można z nich przygotować przepyszne potrawy. Słyną ze swoich właściwości odżywczym. Nie bez powodu bywają nazywane gruszką miłości. Z okazji walentynek - i nie tylko - proponujemy smakowite danie z bakłażanów. Tak przygotowuje je znakomita znawczyni kuchni, Ewa Wachowicz.
Bakłażany są pyszne i mają wyjątkowe właściwości
Bakłażany są pyszne i mają wyjątkowe właściwości
shutterstock

Bakłażany są bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej czy azjatyckiej. Jest ich wiele odmian. W Polsce najczęściej możemy kupić te o intensywnej, fioletowej skórce.

Właściwości odżywcze bakłażanów

Bakłażan zawiera potas, żelazo, wapń, fosfor, witaminy A, C i witaminy z grupy B. Jednak najciekawszym związkiem obecnym w bakłażanie jest kwas chlorogenowy, który jest związkiem roślinnym znanym z wysokiej aktywności przeciwutleniającej. Mangan, którego w bakłażanie jest najwięcej, bierze udział w budowie enzymów metabolizujących glukozę i kwasy tłuszczowe, jest też elementem strukturalnym kości i skóry. Mangan jest bardzo ważny w procesach reprodukcji oraz prawidłowym funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego. Należy jednak pamiętać, że nie wolno spożywać bakłażana na surowo, ze względu na można znajdująca się w jego składzie toksyczną solaninę.

Bakłażan uważany jest za afrodyzjak. Wszystko dzięki argininie, czyli organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów. Stąd jedna z jego nazw - gruszka miłości.

Bakłażany pod parmezanem - przepis od Ewy Wachowicz

Przepis ten pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz

Składniki

  • 2 bakłażany
  • sól
  • oliwa
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kulki mozzarelli
  • garść tartego parmezanu
  • bazylia do dekoracji

Sos

  • 1 cebula
  • oliwa do smażenia
  • 5 pomidorów
  • 1 łyżka oregano
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy posiekaną cebulę. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, a potem kroimy w kostkę. Dorzucamy na patelnię. Przyprawiamy oregano, kurkumą oraz solą i pieprzem. Mieszamy i odparowujemy płyn. Bakłażany kroimy w plastry. Układamy na desce, oprószamy solą. Gdy pokryją się „rosą”, osuszamy je ręcznikiem papierowym. Skrapiamy bakłażany oliwą. Opiekamy je na suchej patelni grillowej i układamy na dnie naczynia do zapiekania. Posypujemy pokrojonym czosnkiem i pokrywamy sosem pomidorowym. Układamy warstwami, na przemian, plastry bakłażana i sos. Ostatnią warstwą jest sos. Na sosie ułożyć pokrojoną w plastry i poszarpaną w dłoniach mozzarellą. Posujemy tartym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku przez ok. 20 minut. Podajemy naczyniu do zapiekania.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link