W PRL-u królowały na stołach, teraz wracają do łask. Mają dużo białka i witamin

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
W PRL były prawdziwym rarytasem, który dosyć często gościł na stołach. Były tanie i można je było dosyć łatwo kupić w czasach niedoborów. Dziś wracają do łask. Dobrze, bo mają bardzo dużo białka, żelaza oraz witamin.
Preparing,Offal,For,Kazakh,National,Dish,Kyurdak,(kuirdak).,Cooking,Process.
W czasach PRL podroby były prawdziwym rarytasem. Dziś wracają do łask. To prawdziwa skarbnica białka i witamin
shutterstock

W czasach PRL podroby takie jak wątróbka, żołądki, płucka czy serca były prawdziwymi rarytasami, które królowały na polskich stołach. Można je było dosyć łatwo zdobyć i nie były zbyt drogie.

Podroby rarytas czasów PRL

Podrobami zajadali się ze smakiem prawie wszyscy. Dziś w czasach, gdy mięso jest powszechnie dostępne i nie trzeba już stać w kolejce po szynkę czy schab, zostały przez pewien czas mocno zapomniane. Teraz wracają do łask. To dobra wiadomość, bo to nie tylko zapamiętany z czasów PRL rarytas, ale też prawdziwa bomba cennych substancji odżywczych.

Podroby mają dużo białka i witamin

"Piąta ćwiartka", bo tak inaczej mówi się na podroby, jest bogata w białko oraz witaminy takie jak A, D i B12. Znajdują się w nich również potas, żelazo i magnez. Często przygotowywaną w czasach PRL potrawą z podrobów były dania z wykorzystaniem płucek wieprzowych.

Oto przepis na płucka wieprzowe na kwaśno według Jakuba Kuronia.

Płucka wieprzowe na kwaśno - składniki

1 kg płucek wieprzowych - mogą też być cielęce

pęczek włoszczyzny

liść laurowy

ziele angielskie

2 ząbki czosnku

1 cebula

1 łyżka mąki

ocet, cukier

sól, pieprz

Płucka wieprzowe na kwaśno - przygotowanie

Płucka starannie płuczemy, odcinamy tchawicę. Włoszczyznę oczyszczamy, obieramy, płuczemy i zalewamy wrzącą wodą, dodajemy płucka, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 90 minut, aż do miękkości. Następnie płucka wyjmujemy, studzimy i kroimy w cienkie paski. Rozgrzewamy smalec i wrzucamy pokrojone płucka.

Gdy się zarumienią dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, następnie oprószamy mąką i dusimy dodając 1-2 szklanki wywaru z płucek. Na koniec doprawiamy do smaku octem, cukrem ew. solą. Podajemy z chlebem lub ziemniakami.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Newsletter
Drukuj
Skopiuj link