W PRL-u królowały na stołach, teraz wracają do łask. Mają dużo białka i witamin

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
W PRL były prawdziwym rarytasem, który dosyć często gościł na stołach. Były tanie i można je było dosyć łatwo kupić w czasach niedoborów. Dziś wracają do łask. Dobrze, bo mają bardzo dużo białka, żelaza oraz witamin.
Preparing,Offal,For,Kazakh,National,Dish,Kyurdak,(kuirdak).,Cooking,Process.
W czasach PRL podroby były prawdziwym rarytasem. Dziś wracają do łask. To prawdziwa skarbnica białka i witamin
shutterstock

W czasach PRL podroby takie jak wątróbka, żołądki, płucka czy serca były prawdziwymi rarytasami, które królowały na polskich stołach. Można je było dosyć łatwo zdobyć i nie były zbyt drogie.

Podroby rarytas czasów PRL

Podrobami zajadali się ze smakiem prawie wszyscy. Dziś w czasach, gdy mięso jest powszechnie dostępne i nie trzeba już stać w kolejce po szynkę czy schab, zostały przez pewien czas mocno zapomniane. Teraz wracają do łask. To dobra wiadomość, bo to nie tylko zapamiętany z czasów PRL rarytas, ale też prawdziwa bomba cennych substancji odżywczych.

Podroby mają dużo białka i witamin

"Piąta ćwiartka", bo tak inaczej mówi się na podroby, jest bogata w białko oraz witaminy takie jak A, D i B12. Znajdują się w nich również potas, żelazo i magnez. Często przygotowywaną w czasach PRL potrawą z podrobów były dania z wykorzystaniem płucek wieprzowych.

Oto przepis na płucka wieprzowe na kwaśno według Jakuba Kuronia.

Płucka wieprzowe na kwaśno - składniki

1 kg płucek wieprzowych - mogą też być cielęce

pęczek włoszczyzny

liść laurowy

ziele angielskie

2 ząbki czosnku

1 cebula

1 łyżka mąki

ocet, cukier

sól, pieprz

Płucka wieprzowe na kwaśno - przygotowanie

Płucka starannie płuczemy, odcinamy tchawicę. Włoszczyznę oczyszczamy, obieramy, płuczemy i zalewamy wrzącą wodą, dodajemy płucka, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 90 minut, aż do miękkości. Następnie płucka wyjmujemy, studzimy i kroimy w cienkie paski. Rozgrzewamy smalec i wrzucamy pokrojone płucka.

Gdy się zarumienią dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, następnie oprószamy mąką i dusimy dodając 1-2 szklanki wywaru z płucek. Na koniec doprawiamy do smaku octem, cukrem ew. solą. Podajemy z chlebem lub ziemniakami.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link