Pieczone pączki mają o połowę mniej kalorii. Przepis krok po kroku

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Pączki to obok faworków i oponek słodki przysmak, którym zajadamy się szczególnie w karnawale. Internet pełny jest przepisów na tę słodkość, ale zazwyczaj w smażonej i bardzo kalorycznej wersji. Dobra wiadomość jest taka, że pączki można upiec. Jak to zrobić?
Doughnut,Fresh,From,The,Oven
Pieczone pączki mają o połowę mniej kalorii niż smażone. Przepis krok po kroku
shutterstock

Jak pisał Mikołaj Rej pączki to "Jedno z najbardziej tradycyjnych polskich ciast". Może trudno w to uwierzyć, ale dawniej jedzono je na słono a nie na słodko. Nadziewane były nie konfiturami czy marmoladą a słoniną oraz boczkiem.

Kiedy pączki pojawiły się w Polsce?

Pączki w dawnych czasach podawano jako dodatek i przekąskę pomiędzy serwowanymi mięsnymi potrawami. W Polsce pączki pojawiły się w XII wieku jako pampuchy lub kreple.

Ta druga ich nazwa znana jest do dziś na Górnym Śląsku. Obecnie raczej nie przygotowujemy pączków w wersji wytrawnej. Są dla nas synonimem słodkości, która najczęściej serwowana jest w trakcie karnawału. Posypane cukrem pudrem lub posmarowane lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej są prawdziwym rarytasem.

Czy pieczone pączki są mniej kaloryczne?

Pączki smażone w głębokim tłuszczu to niezła bomba kaloryczna. Tradycyjny ma około 350 kalorii. Żeby go "spalić" potrzebny jest 40-minutowy spacer. Istnieje jednak prosty sposób, by zmniejszyć ich kaloryczność. Pączki można upiec a nie usmażyć. Wtedy jego kaloryczność spada o połowę i wynosi ok. 170-175 kcal.

Czy pieczone pączki można zrobić w frytkownicy beztłuszczowej?

Pączki pieczone można z powodzeniem zrobić w frytkownicy beztłuszczowej. Wystarczy każdego przygotowanego według przepisu poniżej pączka posmarować roztopionym masłem. Na dnie frytkownicy beztłuszczowej należy położyć papier do pieczenia tak, by po ściankach mogło swobodnie krążyć powietrze. Pączki wkładamy i pieczemy przez 9 minut w temperaturze 170 stopni C. Po tym czasie są gotowe.

Jeśli nie dysponujemy frytkownicą beztłuszczową, można je upiec w zwykłym piekarniku. Jak zrobić pieczone pączki? Oto przepis. Blog Kwestia Smaku, z którego pochodzi ten przepis zaleca, by wyrabiać dowolnym robotem na małych obrotach lub ręcznie.

Przepis na pieczone pączki - składniki

10 g drożdży instant lub 35 g świeżych drożdży, z których należy zrobić rozczyn: najpierw rozetrzeć z łyżeczką cukru, potem dodać łyżkę mąki oraz ciepłe mleko, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.

100 ml ciepłego mleka

370 g mąki pszennej

50 g cukru

1/2 łyżeczki soli

3 jajka

170 g miękkiego masła

LUKIER

3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej lub kandyzowanej lub starta skórka z pomarańczy

jajko do posmarowania

około 200 g marmolady

papilotki

Przepis na pieczone pączki - przygotowanie

Do ciepłego mleka wsypać drożdże instant, wymieszać i odstawić na 5 minut. Jajka oraz masło wyjąć z lodówki i ogrzać.

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier oraz sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie i wlać w nie mleko z drożdżami, wymieszać łyżką.

Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajka. Po ok. 5 - 10 minutach wyrabiania, gdy ciasto będzie gładkie, dodawać stopniowo, po kawałku masło i dalej wyrabiać powoli przez około 10 - 15 minut, aż ciasto będzie błyszczące i będzie się odklejało (ześlizgiwało) z ręki.

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powyrabiać pozbywając się pęcherzy powietrza. Rozpłaszczyć dłońmi na placek o grubości około 1 cm, podsypując mąką w razie potrzeby.

Szklanką lub obręczą o średnicy ok. 7,5 cm wyciąć 16 kółek. Na każdym kłaść pełną łyżeczkę marmolady. Składać kółka na pół, zlepiać brzegi, uformować kulkę i włożyć ją łączeniem do dołu do papilotki.

Ułożyć na blaszce i odstawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

Wierzch pączków posmarować delikatnie roztrzepanym jajkiem uprzednio ogrzanym w temp. pokojowej i wstawić do piekarnika.

Piec przez ok. 17 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić przez około 5 minut, następnie polukrować: przygotować lukier (przepis na lukier) i wymieszać go z 3 łyżkami smażonej skórki pomarańczowej lub łyżką dżemu pomarańczowego.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Newsletter
Drukuj
Skopiuj link