
Spis treści
Zwolenników tradycyjnego smalcu z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem jest więcej, niż jego przeciwników. To często hit imprez oraz tzw. wiejskich stołów na przykład na weselach czy rodzinnych imprezach.
Smalec z fasoli - kanapkowy hit
Od kilku lat hitem jest jego alternatywna i warzywna wersja czyli smalec z fasoli. Smakować będzie zarówno tym, którzy nie jedzą mięsa, jak i fanom wszelkiego rodzaju past na kanapki.
Ten warzywny zamiennik smalcu najlepiej jest przygotować z białej fasoli. Dodatki, które dodadzą tej paście aromatu i wyrazistego smaku, to sól, pieprz oraz cebula. Można też dodać odrobinę majeranku.
Jak ugotować fasolę do smalcu?
Żeby smalec miał odpowiednią konsystencję warto 1 szklankę białej fasoli zalać 3 szklankami zimnej wody i zostawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia wystarczy ją zagotować i dodać szczyptę soli. Podczas gotowania garnek warto przykryć. Fasola powinna być miękka, więc warto gotować ją przez ok. 2 - 3 godziny. W razie potrzeby można uzupełnić wodę. Po ugotowaniu odmierzyć potrzebną ilość do przepisu.
Czy smalec z fasoli jest zdrowy?
Smalec z fasoli jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Ta pasta kanapkowa ma dużo błonnika, magnezu a także białko. Głównym składnikiem tego smalcu jest fasola a to warzywo pełne jest oprócz wymienionych składników odżywczych również witamin z grupy B oraz żelaza i potasu. Zawarte w smalcu z fasoli składniki odżywcze wspierają pracę serca, układu nerwowego i dodają energii. Dlatego warto posmarować nim kanapki na pierwsze lub drugie śniadanie.
Warto jednak zjadać go z umiarem, bo fasola choć bogata w składniki odżywcze jak wszystkie roślin strączkowe powoduje wzdęcia, gdy jest zjadana w nadmiarze.
Jak długo smalec z fasoli można przechowywać w lodówce?
Smalec z fasoli jest kanapkowym hitem, który podobnie jak inne pasty z warzyw można po przygotowaniu przechowywać w lodówce przez kilka dni. Najlepiej trzymać go w niej nie dłużej niż tydzień.
Smalec z fasoli warto włożyć do szklanego lub kamionkowego pojemnika, który da się szczelnie zamknąć. To przedłuży jego trwałość. Do smarowania nim kanapek za każdym razem należy używać czystego noża.
Jak zrobić smalec z fasoli? Oto przepis.
Przepis na smalec z fasoli - składniki
1 puszka 400 g białej fasoli lub 250 g fasoli ugotowanej
1 duża cebula
2 łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz
Przepis na smalec z fasoli - przygotowanie
Fasolę odcedzić zachowując kilka łyżek zalewy. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię z olejem i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 10 minut, aż cebula zeszkli się, zmięknie, a na koniec lekko się zrumieni. W międzyczasie cebulę posolić i doprawić pieprzem.
Dodać do fasoli i całość rozgnieść praską do ziemniaków lub widelcem (nie używamy blendera aby nie zrobiła się "ciapa"). W razie potrzeby można dodać trochę zachowanej zalewy gdyby pasta wyszła za sucha.