Nie przepadasz za oliwą? Oto idealne składniki na lekkie sosy do sałatek

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Wiele sosów do sałatek bazuje na oliwie z oliwek. Nie każdy jednak za nią przepada. Czy można stworzyć lekki i mało kaloryczny sos do sałatki na bazie innych składników? Oto kilka alternatywnych propozycji.
Set,Of,Different,Bowls,Of,Various,Dip,Sauces,,On,Dark
Nie przepadasz za oliwą z oliwek? Zrób sos do sałatki na bazie tych składników
shutterstock

Sałatki do danie, które jest zdrowe i doskonale sprawdzi się jako propozycja na lunch, obiad albo kolację. Dodatkiem, który często dodajemy do warzyw i pestek jest oliwa z oliwek.

Alternatywa dla oliwy z oliwek

Nie wszyscy jednak są zwolennikami tego dodatku do sałatek. Czy można zastąpić go czymś równie zdrowym i mało kalorycznym? Oto kilka alternatywnych propozycji. Podobnie jak oliwa z oliwek dostarczą cennych składników odżywczych. Jak inaczej przygotować mało kaloryczny, zdrowy a przy tym smaczny sos?

Jogurt naturalny, maślanka, kefir. To składniki, które sprawdzą się doskonale zamiast oliwy z oliwek. Dzięki nim sos będzie lekki, bogaty w probiotyki i kremowy. Każdy z tych produktów sprawi, że jelita będą lepiej pracowały a to oznacza, że lepiej strawimy sałatkę z ich dodatkiem. Można je połączyć zarówno z przyprawami takimi jak curry czy chilii albo miodem.

Musztarda i hummus. Ta pierwsza idealnie łączy się z octem, miodem i sokiem z cytryny tworząc dressing przypominający w smaku słodki sos winegret. Z kolei sosy na bazie hummusu albo on sam jako dodatek nadadzą sałatce orzechowy smak i mocno kremową strukturę.

Sos do sałatki. Wybierz ten owoc zamiast oliwy z oliwek

Dla osób, które lubią mocno cytrusowe lub kwaśne sosy do sałatek doskonałymi składnikami będą sok z cytryny albo ocet balsamiczny. Obydwa podkreślą smak znajdujących się w naszym daniu na lunch czy kolację warzyw lub owoców. I sok z cytryny, i ocet balsamiczny albo jabłkowy nie tylko podkręcą ich smak, ale pomogą przyswoić składniki odżywcze jak chociażby żelazo znajdujące się w liściach sałat albo szpinaku.

Idealną alternatywą dla oliwy z oliwek jest również awokado. Zwłaszcza jego miękka, bo dojrzała wersja będzie łatwa i smaczna w zestawieniu z jogurtem naturalnym oraz sokiem z limonki. Taki sos do sałatki będzie miał kremową konsystencję i subtelny smak, który można wzbogacić solą, pieprzem i odrobiną śródziemnomorskich przypraw.

Te dodatki w sosie do sałatki podkręcą smak i metabolizm

Zioła i przyprawy. Bez nich chyba nikt nie wyobraża sobie dobrej sałatki a co za tym idzie również sosu do niej. Świetnie sprawdzą się zarówno świeże zioła jak bazylia, oregano lub tymianek, jak też ich suszone wersje.

Trawienie i metabolizm podkręca chociażby kmin rzymski, pieprz zarówno ten klasyczny czarny, jak też różowy. Fani ostrych smaków mogą do dressingu dodać kurkumę, chilli albo mielony imbir. Dzięki tym przyprawom sos do sałatki będzie miała ostry i bardzo wyrazisty smak.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.