Spis treści
Chałwa to bardzo słodki deser, który choć kojarzony jest głównie z Grecją, narodził się w Indiach. To właśnie tam powstała pierwotna wersja tego przysmaku. W Polsce stała się bardzo popularna w czasach PRL. Obecnie można ją znaleźć w wielu sklepach czy stoiskach z jedzeniem z różnych stron świata.
Chałwa - słodki przysmak czasów PRL
Chałwa w tradycyjnej wersji wytwarzana jest z dwóch składników - sezamu i karmelu. Dodawane są do niej także orzechy, bakalie, wanilia, kakao albo suszone cytrusy. Jest kremowa w smaku i delikatnie krucha albo ciągnąca. Niestety sporo w niej cukru, więc osoby, które są na diecie nie za bardzo mogą ją jeść.
Koktajl chałwowy. Dietetyczna alternatywa, która pomoże schudnąć
Mogą sięgnąć za to po zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywę, która pita regularnie może nawet pomóc w utracie zbędnych kilogramów. Jest nią koktajl chałwowy. Zazwyczaj osoby na diecie wybierają niskokaloryczne koktajle, które łączą jogurt naturalny lub mleko z owocami.
Koktajl chałwowy jest zdecydowanie ciekawszy w smaku i u niejednej osoby zaspokoi chęć na słodycze. Przypomni też czasy dzieciństwa, bo przecież to właśnie w czasach PRL chałwa była jedną z w miarę powszechnie dostępnych słodkości.
Jak zrobić koktajl chałwowy? Oto przepis na ten dietetyczny deser.
Koktajl chałwowy - składniki
1 banan
4 daktyle
250 ml mleka roślinnego lub jogurtu
30 g pasty tahini
1 łyżeczka wanilii
opcjonalnie: szczypta cynamonu albo kilka ziarenek sezamu
Koktajl chałwowy - przygotowanie
Obieramy banana, kroimy go na kawałki. Daktyle również kroimy na małe części, aby łatwiej się miksowały. Wlewamy mleko lub jogurt, dodajemy pastę tahini oraz pozostałe składniki według uznania. Miksujemy przez ok. 2 minut aż do połączenia się składników. Gotowy napój można posypać cynamonem lub ziarnami sezamu.