Podłużne, bladozielone cykorie znajdziemy na każdym stoisku z warzywami. Warto się cykorią zainteresować. Jest bardzo smaczna, a przy tym niezwykle zdrowa.
Z cykorii przygotowuje się świetne surówki. Warzywo to wpływa bardzo korzystnie na zdrowie. Reguluje np. poziom cukru we krwi. Surówki z cykorii z odpowiednio dobranymi dodatkami mogą być doskonałym uzupełnieniem obiadu. Sprawdzą się też jako elegancka i niskokaloryczna przekąska.
Witaminowa bomba
Cykoria to skarbnica witamin i minerałów. Są w niej m.in. witaminy z grupy B, witamina C, magnez, fosfor, mangan, żelazo, cynk, potas, czy sód. Cykoria jest bogata w antyoksydanty, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antyoksydacyjne. W cykorii znajduje się inulina, rodzaj błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie, zapobiega zaparciom i wzdęciom, wpływa na prawidłowy stan jelit, zapewnia sytość posiłku, oraz podkręca przemianę materii. Inulina zaliczana jest do prebiotyków, dzięki czemu wspiera mikroflorę jelitową. Dodatkowo regularne spożywanie błonnika pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.
Jedzenie cykorii świetnie wpływa na pracę nerek oraz wątroby. Co więcej, ma korzystny wpływ na układ krążenia, między innymi wspiera funkcje krwiotwórcze. Cykorię można jeść bez większych ograniczeń, jest warzywem niskokalorycznym, w 100 g ma jedynie 17 kcal.
Przepis na surówkę z cykorii z jabłkiem i orzechami
Składniki
2 cykorie
garść włoskich orzechów
1 jabłko
Sok z cytrynu
2 łyżki oliwy
łyżeczka musztardy
sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie
Cykorie umyć, osuszyć. pokroić w paski. Orzechy posiekać. Jabłko obrać i pokroić w paski. Zmieszać oliwę, sok z cytryny, przyprawy i musztardę. Wymieszać cykorię, orzechy i gruszkę. Polać sosem. Gotowe.