Idealna, smakowita i zdrowa zupa na każdą okazję. Dhal z soczewicy zachwyca

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Dhal pochodzi z Indii, ale zadomowił się już u nas na dobre. To gęsta zupa z czerwonej soczewicy. Bywa też nazywana soczewicowym gulaszem. Jest odżywcza, rozgrzewająca, ma dużo błonnika i roślinnego białka. Dzięki temu doskonale sprawdzi się w zdrowej diecie.
Dhal z czerwonej soczewicy rozgrzewa ciało i duszę
Dhal z czerwonej soczewicy rozgrzewa ciało i duszę
Shutterstock

Dhal można zjeść z ryżem, chlebkami naan albo z pajdą chleba na zakwasie. Świetnie też smakuje sam, bez żadnych dodatków. Idealnie sprawdza się w chłodne dni jako danie obiadowe lub ciepła kolacja. Choć są też tacy, którzy dahl zajadają na śniadanie.

Dhal to pyszny, wartościowy i zdrowy posiłek, idealny dla wegan czy wegetarian. Zasmakuje też mięsożercom. Podajemy przepis na masur dal, czyli dhal z czerwonej soczewicy. Rozgrzewa ciało i duszę.

Właściwości czerwonej soczewicy

Czerwona soczewica nieugotowana zawiera 341 kcal w 100 g, a ugotowana - jedynie 116 kcal. Soczewica czerwona to doskonały produkt dla diabetyków z uwagi na niski indeks glikemiczny. Dodatkowo jest bardziej lekkostrawna, niż pozostałe odmiany, a wszelkie jej właściwości są łatwo przyswajalne dla naszego organizmu. Soczewica stanowi prawdziwe bogactwo witamin, zwłaszcza tych z grupy B, czyli B1, B2, PP, B5, B6 oraz B9. Obok nich roślina dostarcza także witaminy K i minerałów, takich jak magnez, żelazo, cynk, potas, mangan i miedź. W 100 g ugotowanej czerwonej soczewicy jest 9,02 gramów białka.

Przepis na dahl z czerwonej soczewicy

Składniki

500 g czerwonej soczewicy (2,5 szklanki)
1czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
gałązka selera naciowego
puszka krojonych pomidorów
pół centymetra imbiru
puszka mleczka kokosowego
750 ml bulionu jarzynowego lub osolonej wody
2 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz
przyprawy: po 1 łyżeczce kurkumy, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, szczypta chili. Można też wziąć cztery łyżeczki gotowej przyprawy curry.

Przygotowanie

Warzywa myjemy, kroimy w kostkę. W głębokim rondlu podsmażamy je na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Dodajemy przyprawy i chwilę podgrzewamy. Soczewicę płuczemy na sicie pod zimną wodą. Dodajemy do rondla z warzywami i zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Potem dodajemy pomidory i mleczko kokosowe. Gotujemy jeszcze chwilę. Przed podaniem można posypać posiekaną, świeżą kolendrą lub zieloną pietruszką.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link