Jedzmy kalafiory. To skarbnica składników odżywczych. To warzywo z rodziny kapustnych jest źródłem węglowodanów, błonnika pokarmowego, białka i niewielkich ilości tłuszczu. Zawiera witaminy: A - w formie beta-karotenu - C, E, B1, B2, B3, B6, K. Jest świetnym źródłem składników mineralnych – sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, manganu, cynku i miedzi. Można go chrupać na surowo, piec i gotować. Zupa krem z kalafiora to poezja.
Przepis - zupa krem z kalafiora (porcja na 4 osoby)
800 g kalafiora - może być mrożony, wtedy więcej, ok. kilograma
1 duży por - bierzemy białą część
2 gałązki świeżego tymianku - do dostania w sklepach, jeśli nie mamy, to łyżeczka suszonego
80 g jogurtu greckiego
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól, pieprz
Przygotowanie
Kalafior myjemy, suszymy i dzielimy na różyczki. Kroimy też miękkie części tzw. głąba. Jeśli mamy kalafior mrożony, wyjmujemy go z zamrażalnika i zostawiamy, by odpoczął ok. kwadransa. Por czyścimy i kroimy w talarki. Wrzucamy do rondla i podsmażamy na oliwie. Potem dodajemy kalafior i dusimy przez chwilę. Zalewamy wodą tak, by przykryła kalafior i gotujemy do miękkości. Dodajemy sól i tymianek. Potem, gdy kalafior będzie miękki, miksujemy zupę. Jeśli wrzuciliśmy świeży tymianek, wyjmujemy go przed miksowaniem. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy jogurt - najlepiej zahartować to najpierw w niewielkiej ilości zupy. Gotowe. Smacznego.