Spis treści
Ułożona warstwami w szklanej, przezroczystej misie sałatka gyros pięknie się prezentuje. Jest też bardzo smaczna. Połączenie mięsa i warzyw jest świetne pod względem dietetycznym. Diabeł tkwi tu w szczegółach, czyli w przyprawach. Ta sałatka zawsze wychodzi. Uda się nawet tym, którzy w kuchni stawiają dopiero pierwsze kroki.
Przepis na warstwową sałatkę gyros
Składniki
1 podwójna pierś kurczaka
1 średnia kapusta pekińska
7 ogórków konserwowych
1 większa puszka kukurydzy konserwowej
2 czerwone cebule
1 czerwona papryka
1 ogórek - obieramy go i wyjmujemy nasiona
mały jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy
2,5 łyżki przyprawy gyros
1 łyżka oleju rzepakowego
4 łyżki keczupu
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Kurczaka czyścimy, kroimy na paseczki, mieszamy z przyprawą gyros. Odstawiamy na co najmniej kwadrans. Potem kurczaka smażymy na złoty kolor. Uważamy jednak, by mięsa nie wysuszyć. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Majonez łączymy z jogurtem i musztardą. Kurczaka układamy na dnie szklanej miski i smarujemy tę warstwę keczupem. Następnie układamy na kurczaku kolejne warstwy warzyw - ogórki, kukurydzę, cebulę, paprykę, itp. Każdą smarujemy sosem. Na wierzchu dajemy sos i posypujemy siekaną kapustą pekińską. Smacznego.