Niskokaloryczne, pyszne pączki pieczone od Jakuba Kuronia. Można je jeść bez wyrzutów sumienia

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Fit pączki z piekarnika to dietetyczna alternatywa dla tłustych, smażonych w głębokim tłuszczu karnawałowych ciastek. Są mniej kaloryczne, bo nie absorbują tłuszczu, w których smażone są pączki wg klasycznego przepisu. Dietetyczne pieczone pączki są puszyste i pyszne. Tak robi je Jakub Kuroń. 
Pączki pieczone z piekarnika mają mniej kalorii niż te smażone
Pączki pieczone z piekarnika mają mniej kalorii niż te smażone
Shutterstock

Pączki do dietetycznych nie należą. Czy wiecie, że jeszcze w XII wieku pączki były wytrawne i dodawano do nich słoniny lub boczku? Ciasto było twarde, chlebowe. Takie pączki jadali już starożytni Rzymianie. Pączki na słodko zaczęto przygotowywać, gdy w w Europie pojawiły się tego typu ciastka oblane miodem. W XVIII wieku do ciasta dodawano już drożdży, przez co stało się puszyste i miękkie.

Ile kalorii ma tradycyjny pączek?

Tradycyjny, smażony w głębokim tłuszczu słodki pączek waży od 55 gramów do 70 gramów. Wypełniany jest marmoladą, konfiturą różaną, czekoladą lub adwokatem. Często jest lukrowany. Średnia wartość energetyczna pączka to 300-400 kilokalorii - zależy od ilości tłuszczu, którą wchłonęło ciasto podczas smażenia. By spalić tę ilość kalorii trzeba szybko biegać minimum 30 minut.

Przepis na pączki z piekarnika - przepis ze strony Jakuba Kuronia

Składniki

Na rozczyn:  20 g drożdży świeżych, 10 g cukru np. trzcinowego, 50 ml letniego mleka

Na ciasto: 400 g mąki pszennej
50 g cukru  
1 jajko
200 ml letniego mleka
30 g roztopionego masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
ulubiona konfitura do nadziania 

Przygotowanie 

Robimy rozczyn. W szklance mieszamy 50 ml letniego mleka, 20 g świeżych rozdrobnionych drożdży i 10 g cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce.  Do dużej misy przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodajemy “pracujący” zaczyn. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Po wyrobieniu ciasto wstawiamy w misce do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewamy przez 20 minut.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Za pomocą dłoni lub wałka przygotowujemy placek o grubości ok 1,5 cm.  Z ciasta wycinamy kółka o średnicy 5 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewamy przez 10 minut. Potem zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy 15 minut. Gdy będą złociste i przejdą test patyczka, są gotowe. Możemy nadziać je konfiturą lub niskokalorycznym dżemem i poprószyć cukrem pudrem. 

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.