Spis treści
Pączki do dietetycznych nie należą. Czy wiecie, że jeszcze w XII wieku pączki były wytrawne i dodawano do nich słoniny lub boczku? Ciasto było twarde, chlebowe. Takie pączki jadali już starożytni Rzymianie. Pączki na słodko zaczęto przygotowywać, gdy w w Europie pojawiły się tego typu ciastka oblane miodem. W XVIII wieku do ciasta dodawano już drożdży, przez co stało się puszyste i miękkie.
Ile kalorii ma tradycyjny pączek?
Tradycyjny, smażony w głębokim tłuszczu słodki pączek waży od 55 gramów do 70 gramów. Wypełniany jest marmoladą, konfiturą różaną, czekoladą lub adwokatem. Często jest lukrowany. Średnia wartość energetyczna pączka to 300-400 kilokalorii - zależy od ilości tłuszczu, którą wchłonęło ciasto podczas smażenia. By spalić tę ilość kalorii trzeba szybko biegać minimum 30 minut.
Przepis na pączki z piekarnika - przepis ze strony Jakuba Kuronia
Składniki
Na rozczyn: 20 g drożdży świeżych, 10 g cukru np. trzcinowego, 50 ml letniego mleka
Na ciasto: 400 g mąki pszennej
50 g cukru
1 jajko
200 ml letniego mleka
30 g roztopionego masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
ulubiona konfitura do nadziania
Przygotowanie
Robimy rozczyn. W szklance mieszamy 50 ml letniego mleka, 20 g świeżych rozdrobnionych drożdży i 10 g cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Do dużej misy przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodajemy “pracujący” zaczyn. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Po wyrobieniu ciasto wstawiamy w misce do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewamy przez 20 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Za pomocą dłoni lub wałka przygotowujemy placek o grubości ok 1,5 cm. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy 5 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewamy przez 10 minut. Potem zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy 15 minut. Gdy będą złociste i przejdą test patyczka, są gotowe. Możemy nadziać je konfiturą lub niskokalorycznym dżemem i poprószyć cukrem pudrem.