Niskokaloryczne, pyszne pączki pieczone od Jakuba Kuronia. Można je jeść bez wyrzutów sumienia

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Fit pączki z piekarnika to dietetyczna alternatywa dla tłustych, smażonych w głębokim tłuszczu karnawałowych ciastek. Są mniej kaloryczne, bo nie absorbują tłuszczu, w których smażone są pączki wg klasycznego przepisu. Dietetyczne pieczone pączki są puszyste i pyszne. Tak robi je Jakub Kuroń. 
Pączki pieczone z piekarnika mają mniej kalorii niż te smażone
Pączki pieczone z piekarnika mają mniej kalorii niż te smażone
Shutterstock

Pączki do dietetycznych nie należą. Czy wiecie, że jeszcze w XII wieku pączki były wytrawne i dodawano do nich słoniny lub boczku? Ciasto było twarde, chlebowe. Takie pączki jadali już starożytni Rzymianie. Pączki na słodko zaczęto przygotowywać, gdy w w Europie pojawiły się tego typu ciastka oblane miodem. W XVIII wieku do ciasta dodawano już drożdży, przez co stało się puszyste i miękkie.

Ile kalorii ma tradycyjny pączek?

Tradycyjny, smażony w głębokim tłuszczu słodki pączek waży od 55 gramów do 70 gramów. Wypełniany jest marmoladą, konfiturą różaną, czekoladą lub adwokatem. Często jest lukrowany. Średnia wartość energetyczna pączka to 300-400 kilokalorii - zależy od ilości tłuszczu, którą wchłonęło ciasto podczas smażenia. By spalić tę ilość kalorii trzeba szybko biegać minimum 30 minut.

Przepis na pączki z piekarnika - przepis ze strony Jakuba Kuronia

Składniki

Na rozczyn:  20 g drożdży świeżych, 10 g cukru np. trzcinowego, 50 ml letniego mleka

Na ciasto: 400 g mąki pszennej
50 g cukru  
1 jajko
200 ml letniego mleka
30 g roztopionego masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
ulubiona konfitura do nadziania 

Przygotowanie 

Robimy rozczyn. W szklance mieszamy 50 ml letniego mleka, 20 g świeżych rozdrobnionych drożdży i 10 g cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce.  Do dużej misy przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodajemy “pracujący” zaczyn. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Po wyrobieniu ciasto wstawiamy w misce do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewamy przez 20 minut.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Za pomocą dłoni lub wałka przygotowujemy placek o grubości ok 1,5 cm.  Z ciasta wycinamy kółka o średnicy 5 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewamy przez 10 minut. Potem zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy 15 minut. Gdy będą złociste i przejdą test patyczka, są gotowe. Możemy nadziać je konfiturą lub niskokalorycznym dżemem i poprószyć cukrem pudrem. 

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link