Najzdrowszy i najsmaczniejszy sposób gotowania ziemniaków. Wypróbował go słynny zakonnik

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Ziemniaki, wbrew krążącym opiniom, wcale nie są tuczące same w sobie. Wręcz przeciwnie, są zdrowe i smaczne. Jeśli je odpowiednio ugotujemy, zyskają na wartościach odżywczych i będą pyszne. Oto sposób słynnego i bardzo cenionego zakonnika, ojca Jana Grande. 
Ten sposób na gotowanie ziemniaków polecał słynny ojciec Jan Grande
Ten sposób na gotowanie ziemniaków polecał słynny ojciec Jan Grande
Shutterstock

Ziemniaki w kuchni polskiej są bardzo popularne. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich obiadu. Są podstawą drugich dań, dodajemy je do zup i sałatek. Właściwie wszyscy wiedzą, jak ziemniaki gotować. Okazuje się, że jest lepszy sposób od tego, który stosujemy na co dzień. Popularyzował go specjalizujący się w ziołolecznictwie wrocławski zakonnik, ojciec Jan Grande ze zgromadzenia oo. bonifratrów. 

Czy ziemniaki są zdrowe?

Ziemniaki to doskonałe źródło energii, białka, witamin i składników mineralnych. Są bogate w potas. 100 g ugotowanych ziemniaków zawiera aż 443 mg tego pierwiastka. Poza tym zawierają również dużo błonnika oraz fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan i jod. Ziemniaki są także cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, beta karotenu oraz folianów. W 100 gramach ugotowanych ziemniaków, znajduje się 66 kcal. 

Jak gotować ziemniaki?

Zazwyczaj gotujemy ziemniaki w zimnej wodzie. Co więcej, obieramy je, wrzucamy do wody i gotujemy dopiero za jakiś czas. To pozbawia ziemniaki wielu cennych wartości odżywczych. Jak więc gotować ziemniaki? Ojciec Jan Grande zalecał, by ziemniaki wrzucać od razu do wrzątku. Radził również, by ich nie obierać, tylko dokładnie wyszorować. Tuż pod ziemniaczaną skórką znajduje się bowiem wiele cennych składników.  

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.