Spis treści
Soczyste, aromatyczny, pyszne szaszłyki z mięsem z piersi kurczaka i warzywami elegancko wyglądają i świetnie smakują. Nie potrzebujemy do ich przyrządzenia ani grilla, ani nawet grillowej patelni. Oto jak je zrobić. Zdążymy nawet na godzinę przed karnawałowym przyjęciem, zanim przyjdą goście. Świetnie nadają się też, jako wykwintne danie, które zabierzemy na imprezę.
Sos do szaszłyków
Szaszłyki możemy podać z sosem, który wcześniej przygotujemy. Idealnie będzie pasował np. sos zrobiony z jogurtu i keczupu. Albo sos na bazie jogurtu z czosnkiem i koperkiem.
Przepis na szaszłyki z piersi kurczaka z warzywami
Składniki
1 pierś z kurczaka, czyli ok. 400 g mięsa
mała cukinia
mały ogórek
kilka małych pieczarek
250 g pomidorków koktajlowych
czerwona papryka
sos sojowy
miód - 1 łyżka
czosnek w proszku
Olej - 2 łyżki
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Z miodu, oleju i czosnku w proszku robimy marynatę. Zostawiamy w niej kurczaka ma 10 minut. Potem podsmażamy go na gorącej patelni - mięso ma stać się miękkie, nie może być surowe w środku. Paprykę kroimy na nieduże kwadraty, cukinię - w grubsze plasterki. Pieczarki czyścimy i kroimy na pół. Usmażonego kurczaka i warzywa nadziewamy na drewniane szpadki - mięso przedzielamy warzywami. Robimy tak do wyczerpania składników. Wielkość szaszłyków zależy od nas.