Idealne szaszłyki na karnawałowe przyjęcie. Robi się je błyskawicznie

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Rozpoczął się karnawał, czas spotkań, przyjęć i imprez. Co przygotować, by karnawałowe jedzenie było smaczne i zdrowe. I oczywiście niekaloryczne, bo przecież wśród noworocznych postanowień jest bardzo często odchudzania i trzymanie formy. W takiej sytuacji idealnie sprawdzą się te szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw.
Pyszne, błyskawiczne i zdrowe szaszłyki
Pyszne, błyskawiczne i zdrowe szaszłyki
Shutterstock

Soczyste, aromatyczny, pyszne szaszłyki z mięsem z piersi kurczaka i warzywami elegancko wyglądają i świetnie smakują. Nie potrzebujemy do ich przyrządzenia ani grilla, ani nawet grillowej patelni. Oto jak je zrobić. Zdążymy nawet na godzinę przed karnawałowym przyjęciem, zanim przyjdą goście. Świetnie nadają się też, jako wykwintne danie, które zabierzemy na imprezę. 

Sos do szaszłyków

Szaszłyki możemy podać z sosem, który wcześniej przygotujemy. Idealnie będzie pasował np. sos zrobiony z jogurtu i keczupu. Albo sos na bazie jogurtu z czosnkiem i koperkiem. 

Przepis na szaszłyki z piersi kurczaka z warzywami  

Składniki

1 pierś z kurczaka, czyli ok. 400 g mięsa   
mała cukinia 
mały ogórek
kilka małych pieczarek 
250 g pomidorków koktajlowych
czerwona papryka 
sos sojowy
miód - 1 łyżka 
czosnek w proszku
Olej - 2 łyżki  

 Przygotowanie    

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Z miodu, oleju i czosnku w proszku robimy marynatę. Zostawiamy w niej kurczaka ma 10 minut. Potem podsmażamy go na gorącej patelni - mięso ma stać się miękkie, nie może być surowe w środku. Paprykę kroimy na nieduże kwadraty, cukinię - w grubsze plasterki. Pieczarki czyścimy i kroimy na pół.  Usmażonego kurczaka i warzywa nadziewamy na drewniane szpadki - mięso przedzielamy warzywami. Robimy tak do wyczerpania składników. Wielkość szaszłyków zależy od nas.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.