Bezalkoholowy grzaniec. Rozgrzewa i spala kalorie

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Grudzień to miesiąc, w którym zaczyna się sezon na grzańce. Potrwa przynajmniej do połowy lutego. Te tradycyjne grzańce bazują na winie, najczęściej czerwonym, ale można je także przygotować bez alkoholu. Ten nie tylko rozgrzewa, ale też pomaga spalić kalorie. 
grzaniec grzane wino
Ten grzaniec nie tylko rozgrzewa, ale też pomaga spalić kalorie
Shutterstock

Grzańce zazwyczaj bazują na napojach alkoholowych. Głównie na czerwonym winie. Można je jednak zrobić bez dodatku procentów. Wtedy podstawowym składnikiem są soki owocowe albo kompoty. Można je również przygotować na bazie mrożonych owoców.

Grzaniec bez alkoholu. Idealny dla tych, co na diecie

Jeśli grzańca zdecydujemy się przygotować na soku warto pamiętać, by nie podgrzewać go mocniej, niż do ok. 45-50 stopni Celsjusza. Nie powinno się go również gotować. Straci wtedy smak oraz witaminy. 

Grzaniec na bazie własnego kompotu, np. na bazie mrożonych wiśni, przygotowuje się już nieco inaczej. Wtedy warto go zagotować. Do takich napojów można dodawać dokładnie takie same przyprawy i dodatki, jak do grzańców tradycyjnych. Sprawdzą się tu korzenne przyprawy, miód, plasterki świeżych cytrusów czy jabłek, suszone owoce, migdały. 

Imbir, kardamon, anyż. Zrób grzaniec, podkręć metabolizm

Grzaniec z przepisu, który polecamy nie tylko rozgrzewa, ale także pomaga spalić kalorie. Przygotowuje się go na bazie mrożonych wiśni. To owoce, które są polecane, dla osób na diecie albo tych, które liczą kalorie. Dobrze jest dodać do niego imbir, anyż, kardamon, a także suszone śliwki, morele, żurawinę. 

Wszystkie te składniki nie tylko podkręca smak, ale również metabolizm. Taki wiśniowy grzaniec świetnie sprawdzi się podczas zabawy sylwestrowej, kiedy podobnie jak w święta raczymy swoje podniebienia różnego rodzaju przekąskami. 

Grzaniec na bazie soku jabłkowego

Przepis

Składniki:

500 ml soku jabłkowego

2 laski kory cynamonu

6 goździków

kawałek świeżego imbiru do smaku

skórka obrana z połowy pomarańczy

sok z połowy pomarańczy

gałązka świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:

Obierz imbir i pokrój go w plasterki. Pomarańczę wyparz, przekrój na połowę. Z jednej wyciśnij sok, z drugiej zetrzyj skórkę. Do garnka wlej sok jabłkowy i sok z pomarańczy. Dodaj cynamon, goździki, plasterki imbiru, skórkę pomarańczową, a na koniec rozmaryn. Podgrzej, a potem przelej do kubków.

Grzaniec z mrożonych wiśni

Przepis

Składniki:

1 l wody

500 g mrożonych wiśni

jabłko

po kilka plasterków cytryny i pomarańczy

2 laski cynamonu

anyż, kardamon, ziarenka wanilii do smaku

3 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Wodę wlej do garnka i dodaj jabłko pokrojone w ćwiartki, wiśnie, cynamon i pozostałe przyprawy. Zagotuj całość. Do grzańca dodaj plastry cytrusów. Odstaw napój, by nieco ostygł. Po tym możesz dosłodzić go miodem.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.