Boczniaki to bardzo zdrowe i sycące grzyby. Nie bez powodu nazywane są "leśnym mięsem" i polecane przez dietetyków. Można z nich przygotowywać wiele ciekawych dań. Jednym z nich może być właśnie gulaszowa zupa.
Zupa gulaszowa z boczniaków. Rozgrzewające danie
Ta zupa z boczniakami w stylu zupy gulaszowej od Kwestii Smaku sprawdzi się także jako ciepłe danie na obiad, kolację a także imprezy. Przygotowuje się ją z ziemniakami i papryką a doprawia papryką słodką, ostrą i wędzoną.
Można do niej dorzucić tofu lub ugotowaną ciecierzycę (jako dodatek białka). Zupę gulaszową z boczniakami można przygotować na bulionie warzywnym albo drobiowym. Warto dodać do niej dużą ilośc koperku albo natki pietruszki.
Przepis
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 250 g boczniaków
- 2 ziemniaki
- 1 podłużna papryka
- 1,5 litra bulionu jarzynowego
- 100 g tofu lub ugotowanej ciecierzycy
- po 1 łyżce natki pietruszki i koperku
- sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i wędzonej oraz szczypta ostrej papryki i majeranku
Sposób przygotowania:
W dużym garnku na 1 łyżce oliwy podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Często mieszając podsmażać przez ok. 3 minuty.
Dodać opłukane i pokrojone na paseczki boczniaki. Mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać przyprawy.
Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszając smażyć przez około 1 - 2 minuty.
Wlać bulion i zagotować. Gotować przez ok. 20 minut lub do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodać pokrojone tofu lub ugotowaną ciecierzycę z puszki lub słoika.
Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek.