Zupa gulaszowa z boczniaków. Rozgrzewająca i dietetyczna

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Boczniaki to grzyby, które są nie tylko smaczne, ale też sycące i bardzo zdrowe. Nie bez powodu nazywane są "leśnym mięsem". 
Detail,Shot,Of,Oyster,Mushroom,Soup,With,Vegetables,And,Marjoram
Zupa gulaszowa z boczniaka to rozgrzewające i sycące danie
Shutterstock

Boczniaki to bardzo zdrowe i sycące grzyby. Nie bez powodu nazywane są "leśnym mięsem" i polecane przez dietetyków. Można z nich przygotowywać wiele ciekawych dań. Jednym z nich może być właśnie gulaszowa zupa

Zupa gulaszowa z boczniaków. Rozgrzewające danie

Ta zupa z boczniakami w stylu zupy gulaszowej od Kwestii Smaku sprawdzi się także jako ciepłe danie na obiad, kolację a także imprezy. Przygotowuje się ją z ziemniakami i papryką a doprawia papryką słodką, ostrą i wędzoną. 

Można do niej dorzucić tofu lub ugotowaną ciecierzycę (jako dodatek białka). Zupę gulaszową z boczniakami można przygotować na bulionie warzywnym albo drobiowym. Warto dodać do niej dużą ilośc koperku albo natki pietruszki. 

Przepis

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 250 g boczniaków
  • 2 ziemniaki
  • 1 podłużna papryka
  • 1,5 litra bulionu jarzynowego
  • 100 g tofu lub ugotowanej ciecierzycy
  • po 1 łyżce natki pietruszki i koperku
  • sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i wędzonej oraz szczypta ostrej papryki i majeranku

Sposób przygotowania:

W dużym garnku na 1 łyżce oliwy podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Często mieszając podsmażać przez ok. 3 minuty.

Dodać opłukane i pokrojone na paseczki boczniaki. Mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać przyprawy.

Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszając smażyć przez około 1 - 2 minuty.

Wlać bulion i zagotować. Gotować przez ok. 20 minut lub do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodać pokrojone tofu lub ugotowaną ciecierzycę z puszki lub słoika.

Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.