Pyszna i dietetyczna ryba po grecku. Ten trik zmienia wszystko

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Ryba po grecku to jedno z tych dań, które pojawia się na wigilijnych stołach. Jak je przygotować, by było nie tylko pyszne, ale też dietetyczne? Jest na to prosty sposób.    
Jeden trik sprawi, że będzie można bezkarnie zajadać się w w Wigilię rybą po grecku
Jeden trik sprawi, że będzie można bezkarnie zajadać się w w Wigilię rybą po grecku
Shutterstock

Ryba po grecku to kawałki smażonej ryby otulone pysznym, warzywno-pomidorowym sosem. Co prawda Grecy nie znają tego przepisu, ale w pewien sposób to polskie danie nawiązuje do kuchni greckiej poprzez wykorzystanie warzyw i pomidorów.

Jak zmniejszyć kaloryczność ryby po grecku? 

Ryba po grecku należy do potraw dość kalorycznych. A to dlatego, że zazwyczaj kawałki ryby do tej potrawy są smażone. Na oleju lub oliwie dusi się też warzywa. Można łatwo zmniejszyć kaloryczność tej popularnej na wigilijnych stołach potrawy. Świetnie sprawdzi się tu ryba gotowana na parze. Można też kawałki ryby np. upiec lub przyrządzić w beztłuszczowej frytkownicy. 

Ważne jest też, jaki rodzaj ryby wybierzemy. Idealnie sprawdzą się tu ryby o białym, zwartym mięsie, np. dorsz, sandacz czy mintaj. Może być to ryba świeża lub mrożona. Tę drugą musimy odmrozić i pozbyć się lodowej glazury. Potem osuszamy ją ręcznikiem papierowym i delikatnie odciskamy nadmiar wody.  

Dietetyczna, wigilijna ryba po grecku - przepis 

Składniki

kilogram filetów rybnych 
4 duże marchewki
3 średnie pietruszki
1 mały seler korzeniowy
1 duży por - biała część 
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
100 ml bulionu warzywnego
1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju, 1/4 szklanki wody
sól i pieprz

Przygotowanie

Rybę gotujemy na parze lub przygotowujemy w frytkownicy beztłuszczowej. Nie musimy mieć specjalnego garnka do gotowania na parze. Wystarczy garnek z pokrywką i durszlak. Filety pokrojone na niezbyt duże kawałki potrzebują tylko 10 minut gotowania. Układamy kawałki ryby na durszlaku, który kładziemy na garnku z gotującą się wodą. Dno durszlaka nie może być zanurzone w wodzie. Pamiętajmy, żeby przykryć durszlak pokrywką.  

Przygotowujemy sos. Warzywa korzeniowe ścieramy na tarce na grubych oczkach. Czosnek siekamy, tak samo jak białą część pora. Warzywa dusimy na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju, potem dolewamy wodę, dodajemy przecier pomidorowy i dusimy, aż warzywa będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Przyprawiamy do smaku.

Na półmisku kładziemy gotowe kawałki ryby i zalewamy ją sosem pomidorowo-warzywnym. Ryba powinna postać kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.   

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.