Spis treści
Wigilia to wieczerza podczas, której na stole goszczą zazwyczaj potrawy bez mięsa. W każdym domu są one nieco inne, inaczej przygotowywane. Niektóre z nich zaskakują, bo są specjałem tylko i wyłącznie danego regionu.
Kasza z dużą ilością grzybów. Danie wigilijne od Ewy Wachowicz
W rodzinnym domu Ewy Wachowicz wśród wigilijnych potraw gościła i wciąż jest kasza z grzybami. To danie pochodzące, jak się okazuje z południa kraju a dokładnie Małopolski.
Jak zrobić kaszę wigilijną z przepisu Ewy Wachowicz?
W wersji, którą zaprezentowała w programie "Halo, tu Polsat" Ewa Wachowicz kasza występuje w towarzystwie grzybów. Do jej przygotowania wykorzystuje się tylko cztery składniki.
Jakie? Oto przepis na wigilijną kaszę z grzybami od Ewy Wachowicz.
Przepis
Składniki:
- 500 gramów kaszy jęczmiennej (perłowej)
- 150 gramów suszonych grzybów
- masło
- sól
Sposób przygotowania:
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Następnego dnia namoczone wyjąć, a wodę spod nich delikatnie zlać tak, by osad pozostał na dnie naczynia.
Kaszę umieścić w garnku, dodać grzyby i zalać wodą z ich moczenia. W razie potrzeby dolać wody – tak, by jej poziom sięgał około 2 centymetry powyżej kaszy. Dodać 3 łyżki masła i posolić.
Gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Uważać, by się nie przypaliła – w razie potrzeby dolać odrobinę wody.
Podawać z wiórkami chłodnego masła.