Wigilijna kasza z grzybami. Przepis od Ewy Wachowicz

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Wigilia już za kilka dni. Ewa Wachowicz w programie "Halo tu Polsat" podzieliła się przepisem, który gości w jej domu na wigilijnym stole. Do przygotowania tego dania potrzebne są tylko cztery składniki.
Kasza
Kasza z dużą ilością grzybów. To przepis na wigilijny stół od Ewy Wachowicz
AKPA
AKPA

Wigilia to wieczerza podczas, której na stole goszczą zazwyczaj potrawy bez mięsa. W każdym domu są one nieco inne, inaczej przygotowywane. Niektóre z nich zaskakują, bo są specjałem tylko i wyłącznie danego regionu. 

Kasza z dużą ilością grzybów. Danie wigilijne od Ewy Wachowicz

W rodzinnym domu Ewy Wachowicz wśród wigilijnych potraw gościła i wciąż jest kasza z grzybami. To danie pochodzące, jak się okazuje z południa kraju a dokładnie Małopolski. 

Jak zrobić kaszę wigilijną z przepisu Ewy Wachowicz?

W wersji, którą zaprezentowała w programie "Halo, tu Polsat" Ewa Wachowicz kasza występuje w towarzystwie grzybów. Do jej przygotowania wykorzystuje się tylko cztery składniki. 

Jakie? Oto przepis na wigilijną kaszę z grzybami od Ewy Wachowicz. 

Przepis

Składniki: 

  • 500 gramów kaszy jęczmiennej (perłowej)
  • 150 gramów suszonych grzybów
  • masło
  • sól

Sposób przygotowania: 

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Następnego dnia namoczone wyjąć, a wodę spod nich delikatnie zlać tak, by osad pozostał na dnie naczynia.

Kaszę umieścić w garnku, dodać grzyby i zalać wodą z ich moczenia. W razie potrzeby dolać wody – tak, by jej poziom sięgał około 2 centymetry powyżej kaszy. Dodać 3 łyżki masła i posolić.

Gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Uważać, by się nie przypaliła – w razie potrzeby dolać odrobinę wody.

Podawać z wiórkami chłodnego masła.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.