Spis treści
Pierniki to obok karpia, barszczu czy pierogów z kapustą i grzybami symbol nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Okazuje się, że można przygotować je nie używając ani grama miodu czy cukru. Mogą to być świąteczne ciasteczka, które są bezpieczne nawet dla małych dzieci, które nie skończyły jeszcze roku.
Pierniki bez cukru i miodu. Dla tych, co na diecie i nie tylko
Przepis na nie zaprezentowała Michalina Klukowska, dietetyczka kliniczna prowadząca na Instagramie konto "U Wojtusia na talerzu". Pokazała, jak je przygotować w programie "Halo, tu Polsat". Pierniki te będą smakowały również dorosłym, którzy są na diecie. Jak wyjaśnia dietetyczka ciasto przygotowuje się w mgnieniu oka, a jego aromat będzie czuć w całym domu.
Jak je zrobić? Oto przepis na pierniczki dla dzieci bez miodu i cukru z przepisu dietetyczki Michaliny Klukowskiej.
Przepis
Składniki:
- 10 daktyli bez pestek
- 65 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka przyprawy po piernika bez cukru i mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kakao lub łyżeczka karobu
- 250 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
Sposób przygotowania:
Zacznij od zalania daktyli 100 ml wody - potrzebują około pół godziny, żeby dobrze namięknąć. Po tym czasie zmiksuj je razem z wodą na gęsty mus. Przelej go do miski, dodaj masło, jajko, kakao lub karob i przyprawę piernikową. Później dodaj mąkę i wyrób na gładkie, jednolite ciasto. Nie chowaj go do lodówki, tylko od razu rozwałkuj na cienki placek i wytnij kształty foremkami do ciastek - wyjdzie ich około 35 sztuk, w zależności od wielkości. Pierniczki połóż na blasze i piecz około 8-10 minut (zależy od grubości) w temperaturze 180 stopni.