Makowiec japoński od znanego dietytyka. Prosty i szybki a do tego fit

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Przepis na ten makowiec japoński można znaleźć na stronie Centrum Respo, które promuje doktor Michał Wrzosek. Jest nie tylko prosty i szybki w przygotowaniu, ale przede wszystkim mało kaloryczny. Jak zrobić to fit ciasto?
A,Piece,Of,Christmas,Poppy,Seed,Cake,With,Gingerbread,Cookie
Makowiec japoński od Michała Wrzoska jest szybki do zrobienia i dietetyczny
Shutterstock

Nie możesz się zdecydować między klasykami polskiej kuchni a chęcią poznawania nowych smaków ze świata? Doktor Michał Wrzosek i jego Centrum Respo proponują ten oto makowiec japoński

Makowiec japoński. Połączenie maku i jabłek

W tym cieście smak maku łączy się z kwaskowatym jabłkiem i masą na bazie białkowej piany. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut a czas pieczenia to 55 minut. W swoim składzie nie zawiera gluteny, laktozy ani cukru. Jak go zrobić? Oto przepis na fit makowiec japoński. 

Przepis

Składniki: 

3 sztuki jajek 168 g

0.5 opakowania masy makowej 400 g

1 sztuka jabłka 150 g

8 łyżek mąki ziemniaczanej 80 g

4 łyżki soku z cytryny 24 g

14 łyżeczek oleju rzepakowego 70 g

1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 g

20 łyżeczek erytrolu 100 g 

Sposób przygotowania:

Jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na pianę.

Żółtka mieszamy w mikserze z erytrolem, sokiem z cytryny, jabłkiem i olejem do powstania gładkiej masy.

Do masy dodajemy masę makową i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i skrobię wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.

Pieczemy w blaszce o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia przez 45 minut.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.