Nie możesz się zdecydować między klasykami polskiej kuchni a chęcią poznawania nowych smaków ze świata? Doktor Michał Wrzosek i jego Centrum Respo proponują ten oto makowiec japoński.
Makowiec japoński. Połączenie maku i jabłek
W tym cieście smak maku łączy się z kwaskowatym jabłkiem i masą na bazie białkowej piany. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut a czas pieczenia to 55 minut. W swoim składzie nie zawiera gluteny, laktozy ani cukru. Jak go zrobić? Oto przepis na fit makowiec japoński.
Przepis
Składniki:
3 sztuki jajek 168 g
0.5 opakowania masy makowej 400 g
1 sztuka jabłka 150 g
8 łyżek mąki ziemniaczanej 80 g
4 łyżki soku z cytryny 24 g
14 łyżeczek oleju rzepakowego 70 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 g
20 łyżeczek erytrolu 100 g
Sposób przygotowania:
Jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na pianę.
Żółtka mieszamy w mikserze z erytrolem, sokiem z cytryny, jabłkiem i olejem do powstania gładkiej masy.
Do masy dodajemy masę makową i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i skrobię wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Pieczemy w blaszce o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia przez 45 minut.