Spis treści
Czerwony barszcz z uszkami, zupa grzybowa, smażony karp, kluski z makiem, kapusta z grzybami. Wigilijny stół ugina się pod ciężarem tradycyjnych smakołyków. Nie może wśród nich zabraknąć kompotu z suszu. Ma on swoich wielbicieli i przeciwników. Warto jednak widzieć, że kompot z suszonych owoców ma wiele zalet. Jest odżywczy i pomaga naszemu układowi trawiennemu uporać się z obfitością świątecznego jedzenia.
Kompot z suszu wspomaga trawienie
Czy wiecie, że kompot z suszu jest wpisany na listę produktów tradycyjnych? Przygotowywali go tradycyjnie od wieków Łemkowie. Kompot z suszu, dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym, wspomaga trawienie i reguluje pracę układu pokarmowego. To czyni go idealnym uzupełnieniem świątecznego posiłku.
Wigilijna magia
Dlaczego kompot z suszu jest tradycyjnie podawany na Wigilię? Kiedyś w grudniu nie było dostępu do świeżych owoców, jadano więc owoce suszone. Czasy się zmieniły, a zwyczaj pozostał. I dobrze się stało.
W tradycji ludowej przypisywano owocom, z których gotowano wigilijny kompot, magiczne właściwości. Śliwki miały odpędzać złe moce, jabłka - zdrowie, a gruszki - długowieczność.
Wartości kompotu z suszu
Tradycyjna kolacja wigilijna składa się z dwunastu potraw, a wiele z nich jest ciężkostrawnych. Kompot z suszu wspomaga trawienie i perystaltykę jelit oraz reguluje pracę układu pokarmowego. Jest więc idealnym uzupełnieniem świątecznego posiłku.
Kompot z suszu to też bogactwo witamin - A, C, E, K, a także witamin z grupy B - oraz składników mineralnych. To np. magnez, żelazo i miedź. Przyprawy, czyli goździki, cynamon, anyż i skórka pomarańczowa, podnoszą jego wartości prozdrowotne i smakowe. Suszone owoce są też nieocenionym źródłem błonnika.
Czy kompot z suszu jest kaloryczny?
Jedna szklanka kompotu z suszu to 200 kcal. Pochodzą z cukrów zawartych w owocach, więc nie ma potrzeby dosładzania go. Dużo kalorii to przede wszystkim zasługa śliwek - w 100 g znajduje się 300 kalorii. Natomiast jeśli nie jemy owoców, a pijemy tylko kompot, wartość kaloryczna kompotu jest niższa.
Przepis na wigilijny kompot z suszu
Składniki
100 g suszonych jabłek
100 g suszonych śliwek
100 g suszonych gruszek
50 g śliwek wędzonych
goździki
laska cynamonu
gwiazdki anyżu (jeśli ktoś lubi)
3 litry wody
można dodać żurawinę i np. suszone morele niesiarkowane
Przygotowanie
Suszone owoce płuczemy dokładnie co najmniej dwa razy w zimnej wodzie. Potem zalewamy 3 litrami zimnej wody i odstawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie dodajemy przyprawy i gotujemy kompot przez ok. 30 min. na wolnym ogniu. Jeśli kompot wyda się potem zbyt mocny, można go rozcieńczyć wodą. Pięknie wygląda w dzbanku, do którego włożymy także krążki pomarańczy.