Polewa to zwieńczenie ciasta. Nadaje mu finezji, sprawia, że po prostu zaprasza do jedzenia. Podpowiadamy, jak odchudzić polewę czekoladową tak, by nie straciła nic ze swego powalającego smaku. Przede wszystkim pamiętajmy, że najlepiej zrobić taką polewę samodzielnie w domu. Zajmie to naprawdę niewiele czasu, a dokładnie będziemy widzieli, co w niej jest.
Jak sprawić, by polewa czekoladowa była lżejsza i zdrowsza? Po pierwsze, do jej przygotowania wybieramy gorzką czekoladę dobrej jakości. A jeśli już bardzo chcemy polewę dosłodzić, to rezygnujemy z cukru ksylitolu, stewii lub erytrolu. Masło zastępujemy z kolei śmietanką lub mleczkiem kokosowym.
Przepis na dietetyczną polewę czekoladową (na jedno średnie ciasto)
Składniki
50 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 75 %)
2 łyżki mleczka kokosowego, niesłodzonego
opcjonalnie – do smaku ksylitol lub stewia
Przygotowanie
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. W rondelku o grubym dnie delikatnie podgrzewamy mleko kokosowe. Gdy czekolada się roztopi, dodajemy ją do mleczka. Cały czas mieszamy. Lśniącą, płynną masę zdejmujemy z ognia. Możemy ją dosłodzić. Gdy przestygnie, ale nadal jest płynna, polewamy nią ciasto.