Najlepsza fit polewa czekoladowa. Idealna do świątecznych ciast. Oto przepis

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
 Jak cieszyć się świątecznymi przysmakami i nie martwić o kalorie? Przecież te wszystkie pyszne ciasta, które jadamy w Boże Narodzenie, są takie tuczące. Otóż nie. Można przygotować ich wersje fit. Podajemy przepis na świetną, odchudzona polewę czekoladową. Nada się do makowca, sernika i piernika.
Przepis na niskokaloryczną polewę czekoladową
Przepis na niskokaloryczną polewę czekoladową
Shutterstock

Polewa to zwieńczenie ciasta. Nadaje mu finezji, sprawia, że po prostu zaprasza do jedzenia. Podpowiadamy, jak odchudzić polewę czekoladową tak, by nie straciła nic ze swego powalającego smaku. Przede wszystkim pamiętajmy, że najlepiej zrobić taką polewę samodzielnie w domu. Zajmie to naprawdę niewiele czasu, a dokładnie będziemy widzieli, co w niej jest.

Jak sprawić, by polewa czekoladowa była lżejsza i zdrowsza?  Po pierwsze, do jej przygotowania wybieramy gorzką czekoladę dobrej jakości. A jeśli już bardzo chcemy polewę dosłodzić, to rezygnujemy z cukru ksylitolu, stewii lub erytrolu. Masło zastępujemy z kolei śmietanką lub mleczkiem kokosowym.

Przepis na dietetyczną polewę czekoladową (na jedno średnie ciasto)

Składniki

 50 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 75 %)
2 łyżki mleczka kokosowego, niesłodzonego
opcjonalnie – do smaku ksylitol lub stewia

Przygotowanie

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. W rondelku o grubym dnie delikatnie podgrzewamy mleko kokosowe. Gdy czekolada się roztopi, dodajemy ją do mleczka. Cały czas mieszamy. Lśniącą, płynną masę zdejmujemy z ognia. Możemy ją dosłodzić. Gdy przestygnie, ale nadal jest płynna, polewamy nią ciasto.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.