Spis treści
Z jednej strony zdrowa dieta, z drugiej - bożonarodzeniowa tradycja. Jak pogodzić te dwie sprawy? Można z powodzeniem jeść zdrowo i przestrzegać zwyczajów. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Żelaznym punktem programu kolacji podczas Wigilii są potrawy z makiem. Kutia, makowiec, kluski z makiem. Wiadomo, są pyszne, ale też kaloryczne. Co zrobić, by tradycji stało się za dość, ale nie zjeść tysięcy kalorii podczas jednego wieczoru? Proponujemy makowiec japoński z jabłkami. Jest pyszny, wilgotny i ma o wiele mniej kalorii od swojego klasycznego kuzyna. Przygotowanie makowca japońskiego jest proste i szybkie. W tej to ciasto makowe nie zawiera mąki ani cukru, natomiast obfituje w słodkie bakalie.
Przepis na makowiec japoński z jabłkami
Składniki
250 g maku mielonego,
180 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego,
4 jajka,
100 g erytrytolu + 2 łyżki,
70 g bakalii
50 g masła
60 g kaszy manny,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
4 jabłka (o
aromat waniliowy
Przygotowanie
Ugotowany i zmielony mak ucieramy z masłem i 100 g erytrolu. Podgrzewamy, by składniki się połączyły i zostawiamy do ostygnięcia. Do makowej masy dodajemy pokrojone suszone owoce, orzechy i aromaty. Mieszamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odsączamy z nadmiaru soku. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ucieramy osobno z erytrolem. Łączymy pianę z koglem moglem. Starte jabłka dodajemy do masy makowej i łączymy składniki za pomocą łyżki lub szpatułki. Następnie dodajemy krem jajeczny. Do masy dodajemy kaszę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy. Do makowej masy dodajemy ubite białka. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C z opcją grzania góra-dół, przez ok. 40 min. Sprawdzamy, czy jest gotowe, używając drewnianego patyczka - jeśli jest suchy, ciasto jest upieczone.