Majonez to jeden z najpopularniejszych sosów. Jest obowiązkowym składnikiem sałatki jarzynowej. Podnosi smak kanapek i przystawek, mięs, warzyw, itp. Można go dodawać tak naprawdę do wielu wytrawnych dań, serwowanych na zimno. Majonez ma ogromną liczbę zalet i tylko jedna wadę. Jest kaloryczny. Można jednak łatwo obniżyć ilość kalorii nie tracąc walorów smakowych tego sosu.
Ile kalorii ma klasyczny majonez?
Majonez to idealny dodatek do kanapek, sosów, burgerów i sałatek. Jajka z majonezem to poezja smaku. Majonez ma jednak swoją mroczną stronę. Jest kaloryczny. Przeciętnie to aż 170 kcal i 20 g tłuszczu w jednej łyżce.
Bądźmy szczerzy, kto poprzestanie na jednej łyżce majonezu? Dietetycy zalecają ostrożność i rozsądne dawkowanie sobie tego przysmaku. Wysoka zawartość tłuszczu w diecie może prowadzić do podwyższonego ciśnienia krwi i podnieść ryzyko chorób układu krążenia. Podajemy przepis, jak przygotować majonez dietetyczny.
Majonez w wersji fit - przepis
Składniki:
3 ugotowane żółtka
4 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 łyżki soku z cytryny
400 g jogurtu naturalnego, może być grecki, bo jest gęsty
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Miksujemy wszystkie składniki na jednolitą masę. Jeśli nie mamy miksera, ucieramy żółtka z musztardą i przyprawami oraz sokiem z cytryny, a potem mieszamy z jogurtem, aż powstanie jednolity sos. Smacznego.