Spis treści
Główny Inspektorat Sanitarny przypomina o zasadach bezpieczeństwa dotyczących maku używanego w gospodarstwach domowych do wyrobu świątecznych ciast i potraw.
Używasz maku do wyrobu świątecznych ciast i potraw? Pamiętaj o tych zasadach!
W sklepie, przy wyborze maku, który ma zostać użyty przy wyrobie ciast oraz innych potraw świątecznych, warto zwracać uwagę na kilka ważnych elementów. Po pierwsze, należy zwrócić uwagę na to, czy jest on przeznaczony wyłącznie do spożycia przez indywidualnych konsumentów. Po drugie, powinien pochodzić od sprawdzonych sprzedawców. Po trzecie, warto zwrócić uwagę na jego opakowanie. Powinien być dostępny w szczelnym, oryginalnym opakowaniu jednostkowym, które zawiera wymagane przepisami prawa oznakowanie ( w tym: nazwę produktu, datę trwałości oraz informację o kraju pochodzenia). W przypadku, gdy mak sprzedawany jest w opakowaniu zbiorczym lub na wagę, należy upewnić się u sprzedającego co do przeznaczenia i źródła pochodzenia maku.
Przedświąteczna akcja kontrolna Państwowej Inspekcji Sanitarnej
W komunikacie umieszczonym na stronie GIS poinformowano o tym, że Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi przedświąteczną akcję kontrolną. Kontrole te mają na celu zweryfikowanie, czy mak w opakowaniach zbiorczych dostępny w miejscach obrotu detalicznego, np. na bazarach, w supermarketach, spełnia wymagania dla maku przeznaczonego dla indywidualnych konsumentów.