Spis treści
Na stole wigilijnym ryba pojawić się musi. Tradycyjnie większość Polaków wybiera karpia. Są też tacy, którzy wolą np. pstrąga. Jedno jest pewne. Jeśli chcemy przygotować danie smakowite, które nie pływa w tłuszczy, czyli nie ma zbędnych kalorii, polecamy ten przepis przygotowania ryby w piekarniku. Pora więc na rybę w papilocie.
W papilotach , czyli…
Pieczenie w papilocie to bardzo prosta technika przygotowywania ryb. Rybią tuszkę - najczęściej w całości - zawija się w pergamin. Wygląda to trochę jak np. duży cukierek. Mięso ryby pozostaje soczyste, nie wysusza się. Do środka możemy włożyć np. świeże zioła, czosnek. Wtedy mięso ryby będzie bardziej aromatyczne.
Ten sposób przyrządzania ryb jest banalnie prosty, a efekt - pyszny i wykwintny. Do tego danie będzie dietetyczne. Można użyć minimalnej ilości tłuszczy, który będzie nośnikiem smaku, ale nie jest to konieczne.
Przepis
Przede wszystkim musimy zaopatrzyć się w papier do pieczenia. Potrzebna będzie nam też oczywiście ryba, ulubione przyprawy i zioła. Do podania - cytryna i zielona pietruszka
1 średnia ryba - pstrąg lub karp
1 ząbek czosnku
kilka gałązek zielonego kopru
Sól, pieprz, sok z cytryny
Rybę czyścimy, myjemy starannie. Nacieramy wnętrze pastą przygotowaną z soli, pieprzu i rozgniecionego czosnku. Kładziemy na dużym arkuszu papieru do pieczenia. Do środka wkładamy też koper. Zawijamy rybę w papier do pieczenia, formując cukierek. Jego końce starannie zawijamy tak, by pakunek był szczelny. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze ok. 190 stopni. Jeśli ryba jest duża, wtedy potrzebuje więcej czasu.