Zaskakująco pyszny gulasz z kurczaka od gwiazdy Hollywood. Pożywny i niskokaloryczny

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
86-letnia Jane Fonda zachwyciła na czerwonym dywanie podczas tegorocznego MFF w Cannes. Gwiazda jest w fantastycznej formie. W czym tkwi jej sekret? Aktorka od wielu lat promuje zdrowy styl życia. Jest trenerką, pisze książki o zdrowym odżywianiu. Mamy przepis na pyszny, rozgrzewający gulasz od Jane Fondy. Doskonale nadaje się na chłodne dni. Jest tak pyszny, że będzie idealnym daniem na odświętny obiad.  
Gulasz z kurczaka w sosie curry to eksplozja smaków i wartości odżywczych
Gulasz z kurczaka w sosie curry to eksplozja smaków i wartości odżywczych
Shutterstock

Jane Fonda jest aktorką, aktywistką, producentką, oraz cenioną instruktorką fitness. Ma na swoim koncie m.in. dwa Oscary  za filmy "Klute" i "Powrót do domu". Niedawno mogliśmy ją oglądać w znakomitym serialu pt. "Grace i Frankie". 

Jane Fonda - pionierka fitnessu 

Jane Fonda promuje też zdrowy styl życia. Trenowała aerobic i uczyła kobiety, jak ćwiczyć i ruszać się, by być fit i dobrze się czuć w swojej skórze.  "To ważne, żeby się ruszać. Jeśli tego nie robimy nasze stawy tracą mobilność, mięśnie słabną, a nasze kości stają się kruche. Jednak ważniejszy jest dla mnie wpływ ruchu na psychikę, problemy ze snem, zachowanie młodości i zapobieganie urazom w przyszłości" -  mówiła w jednym z wywiadów Jane Fonda. 

W latach osiemdziesiątych kasety VHS z treningami aerobiku z wysportowaną aktorką biły rekordy popularności. Książka „Jane Fonda’s Workout Book” („Książka z treningami Jane Fondy”), która ukazała się w 1982 r., trafiła na listę bestsellerów dziennika „New York Timesa”. Aktorka nadal nagrywa krótkie filmiki treningowe, które można znaleźć na TikToku. Aktorka jest też autorką książek z przepisami fit. 

86-letnia Jane Fonda na pokazie mody w sierpniu 2024 r.
86-letnia Jane Fonda na pokazie mody w sierpniu 2024 r. /
Aurelien Morissard /
East News

Przepisy na gulasz z kurczaka w sosie curry 

Składniki

2 łyżeczki oliwy z oliwek 
1 cebula 
3 ząbki czosnku
500 g mięsa z piersi kurczaka
puszka pomidorów bez skórki 
1,5  łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka suszonego imbiru
sól, pieprz, 
100 g naturalnego jogurtu 
do posypanie - 2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki lub kolendry 

Przygotowanie 

Siekamy warzywa. Oliwę podgrzewamy na patelni przez ok. 2 minuty. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy pomidory i przyprawy.  Gotujemy ok. 15 min. na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jogurt. Podajemy np. z ryżem. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.