Prosty przepis na zdrowe i pożywne śniadanie. Zabierz je do pracy lub w podróż

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę

Szukasz ciekawego przepisu na zdrowe i pożywne śniadanie do pracy? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj przepis na gofry bananowe. Są one smaczne i proste w przygotowaniu, a jednocześnie będą źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jakie składniki są potrzebne do przygotowania gofrów z bananami? Przepis znajdziesz w tym artykule.

Gofry bananowe Woman's,Hand,Pours,Date,Syrup,On,Banana,Oat,Waffles.,Tasty
Gofry bananowe to smaczne i zdrowe śniadanie.
Shutterstock

Gofry bananowe: smaczne i zdrowe śniadanie

Współczesne tempo życia sprawia, że coraz częściej szuka się prostych, smacznych i szybkich przepisów na śniadania, które dodadzą energii na cały dzień. Jednym z takich rozwiązań są gofry bananowe. To zdrowe, a jednocześnie pyszne danie, to doskonała opcja na śniadanie lub przekąskę. Takie gofry możesz zjeść w domu lub zabrać do pracy.

Dlaczego warto przygotować gofry bananowe. Gofry bananowe to doskonałe połączenie smaku i zdrowia. Banany, będące głównym składnikiem tego dania, dostarczają naturalnych cukrów, które stanowią szybkie źródło energii. Jednocześnie zawierają błonnik, który wspomagają trawienie i pozostawia uczucie sytości na dłużej. A także potas wspierający prawidłowe funkcjonowanie układunerwowego i mięśniowegow 100 gramach bananów występuje aż 395 mg tego pierwiastka.

W poniższym przepisie wykorzystywana jest również mąka orkiszowa, która jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnej mąki pszennej. Orkisz dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak żelazo i magnez. A także ma niski indeks glikemiczny. Dzięki temu pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Natomiast dodatek sera twarogowego i śmietanki sprawia, że gofry zyskują kremową konsystencję i stają się bogatym źródłem białka. To świetne rozwiązanie dla osób dbających o zbilansowaną dietę.

Jak przygotować pyszne gofry bananowe

Przygotowanie gofrów bananowych jest niezwykle proste. Jak podaje porta MediDieta, do ich przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 

  • 2 dojrzałe banany,

  • 2 jajka,

  • 125 g sera twarogowego,

  • 1 łyżka kremowej śmietanki,

  • 200 g mąkiorkiszowej,

  • pół szklanki mleka,

  • 50 g truskawek.

  • 1 łyżka oleju rzepakowego,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Przygotowanie

  1. Banany rozgnieść widelcem lub zblendować na gładką masę. Następnie dodać mleko, olej i roztrzepane jajka. Całość dokładnie wymieszać.

  2. W osobnej misce połączyć suche składniki przepisu, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać je do przygotowanej wcześniej masy, mieszając aż do uzyskania jednolitego ciasta.

  3. Rozgrzać gofrownicę i posmarować ją delikatnie olejem. Smażyć gofry do momentu, aż będą złociste i chrupiące.

  4. W międzyczasie wymieszać ser twarogowy ze śmietanką, tworząc kremową masę.

  5. Gotowe gofry polewa się twarogową masą i dekoruje pokrojonymi truskawkami.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.