Trochę na słodko, trochę wytrawnie. Pieczona dynia i dwa fit dodatki

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Dynia piżmowa pieczona z fetą, żurawiną, miodem, oliwą, chili i ziołami. Brzmi dobrze, prawda? Ten przepis warto wypróbować na drugie śniadanie albo podwieczorek. Ta przekąska jest sycącą i świetnie sprawdzi się na diecie, zwłaszcza w tych momentach, gdy ma się ochotę na słodkie. 
Roasted,Pumpkin,With,Cheese,And,Herbs
Pieczona dynia z dodatkami. Trochę na słodko, trochę wytrawnie, ale na pewno fit
Shutterstock

Ten przepis jest szybki, prosty a przede wszystkim smaczny i mało kaloryczny. O tym, że dynia jest bogata w odżywcze wartości i świetnie sprawdza się, kiedy chcemy zrzucić zbędne kilogramy, chyba wie już prawie każdy.

Pieczona dynia. Idealna, gdy ma się ochotę na słodkie

Dodatki w postaci fety, żurawiny a także odrobiny miodu i przypraw, sprawią, że to będzie iście wykwintne danie. Nie jest też nudne i z pewnością nie tylko raz pojawi się w menu jako drugie śniadanie albo podwieczorek.

Jak je zrobić? Oto przepis na dynię piżmową pieczoną z fetą, żurawiną, miodem, oliwą, chili i ziołami. Można do przygotowania tej potrawy użyć też świeżej żurawiny. Wtedy piecze się ją razem z dynią przez ostatnie 10 minut

Przepis

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • tymianek lub rozmaryn
  • płatki chili
  • oliwa extra
  • miód
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g sera feta
  • świeży tymianek lub natka pietruszki lub rukola
  • dla chętnych orzechy włoskie

Sposób przygotowania: 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dynię obrać obieraczką do warzyw. Przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć rozcięciem do dołu w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 30 minut.

Wyjąć dynię z piekarnika i delikatnie przenieść np. na szerokiej łopatce na deskę. Pokroić na cienkie plasterki i włożyć z powrotem do naczynia. Przechylić ją trochę na bok. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem lub rozmarynem oraz płatkami chili. Polać oliwą oraz miodem.

Wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut. Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną żurawiną i pokruszoną fetą. Posypać zieleniną. Można dodatkowo skropić oliwą i miodem oraz posypać posiekanymi orzechami.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.