Spis treści
Ten przepis jest szybki, prosty a przede wszystkim smaczny i mało kaloryczny. O tym, że dynia jest bogata w odżywcze wartości i świetnie sprawdza się, kiedy chcemy zrzucić zbędne kilogramy, chyba wie już prawie każdy.
Pieczona dynia. Idealna, gdy ma się ochotę na słodkie
Dodatki w postaci fety, żurawiny a także odrobiny miodu i przypraw, sprawią, że to będzie iście wykwintne danie. Nie jest też nudne i z pewnością nie tylko raz pojawi się w menu jako drugie śniadanie albo podwieczorek.
Jak je zrobić? Oto przepis na dynię piżmową pieczoną z fetą, żurawiną, miodem, oliwą, chili i ziołami. Można do przygotowania tej potrawy użyć też świeżej żurawiny. Wtedy piecze się ją razem z dynią przez ostatnie 10 minut.
Przepis
Składniki:
- 1 dynia piżmowa
- tymianek lub rozmaryn
- płatki chili
- oliwa extra
- miód
- 50 g suszonej żurawiny
- 100 g sera feta
- świeży tymianek lub natka pietruszki lub rukola
- dla chętnych orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dynię obrać obieraczką do warzyw. Przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć rozcięciem do dołu w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 30 minut.
Wyjąć dynię z piekarnika i delikatnie przenieść np. na szerokiej łopatce na deskę. Pokroić na cienkie plasterki i włożyć z powrotem do naczynia. Przechylić ją trochę na bok. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem lub rozmarynem oraz płatkami chili. Polać oliwą oraz miodem.
Wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut. Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną żurawiną i pokruszoną fetą. Posypać zieleniną. Można dodatkowo skropić oliwą i miodem oraz posypać posiekanymi orzechami.