W piątek, 29 listopada 2024 r. na platformie X Główny Inspektorat Sanitarny odpowiedział na pytanie dotyczące mrożenia rosołu. W odpowiedzi GIS wskazał, że można mrozić rosół.
Czy można mrozić rosół? Główny Inspektorat Sanitarny odpowiada
"Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Często zostaje nam jego nadmiar. Możesz wykorzystać go do innych potraw albo zamrozić. Bulion możesz zamrozić np. w kostkarkach na lód. Nie wypełniaj pojemników po brzeg, bo podczas mrożenia zwiększą swoją objętość" - napisano na profilu Głównego Inspektoratu Sanitarnego. W dołączonym do wpisu filmiku zaznaczono jednak, że wcześniej należy go dokładnie wystudzić. Zwrócono uwagę także na odpowiednie przechowywanie rosołu. W zamrażarce należy przechowywać sam bulion, bez warzyw, mięsa czy makaronu. Dodano, że nie powinno się używać szklanych słoików, bo te mogą pęknąć. Warto pamiętać, żeby nie wypełniać pojemników po brzegi. Te, podczas mrożenia mogą zwiększyć swoją objętość. Bulion rosołowy można na przykład mrozić w kostkach na lód. Zamrożony bulion można później wykorzystać przy gotowaniu innych potraw.
Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Często zostaje nam jego nadmiar. Możesz wykorzystać go do innych potraw albo zamrozić. Bulion możesz zamrozić np. w kostkarkach na lód. Nie wypełniaj pojemników po brzeg, bo podczas mrożenia zwiększą swoją objętość.🍲 pic.twitter.com/wj81vm5WAw
November 29, 2024
Misją Państwowej Inspekcji Sanitarnej jest nadzór i kreowanie działań mających na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Jej zadaniem jest informowanie, aktywizowanie i edukowanie obywateli, w celu minimalizowania skutków zdarzeń niekorzystnie wpływających na życie Polaków. Główny Inspektorat Sanitarny informuje opinię publiczną, gdy zaistnieją podejrzenia, że dana żywność może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.