Dorsz zapiekany po włosku. Zrobisz go w kilkanaście minut

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Ryby to niezbędny składnik zbilansowanej diety. Dorsz jest jedną z nich. Nie tylko smaczną, ale też pełną kwasów omega-3. Ten przepis spodoba się nawet tym, którzy za rybami nie do końca przepadają. Dodatek przypraw i warzy sprawi, że ta ryba będzie naprawdę smaczna. 
Roasted,Cod,,Codfish,With,Baked,Potatoes,And,Cherry,Tomatoes,On
Dorsz zapiekany po włosku to dobra propozycja na dietetyczny obiad albo kolację
shutterstock

Ryby to według dietetyków jeden z elementów zbilansowanej diety i główne źródło kwasów omega-3. Oprócz nich, w rybie można znaleźć także witaminy A, D, E oraz z grupy B. Są one bogate w białko i składniki mineralne – jod, selen i żelazo. Warto wprowadzić je do swojej diety i zjadać przynajmniej 2-3 razy w tygodniu

Dorsz zapiekany po włosku. Fit danie w kilkanaście minut

W tym przepisie podstawą dania jest dorsz. Do jego zapieczenia potrzebne będą m.in. pomidorki koktajlowe, czerwona papryka oraz oliwki a także aromatyczne zioła. Przygotowanie tego dania, które świetnie sprawdzi się na kolację albo obiad zajmie dosłownie kilkanaście minut.

Jak je zrobić? Oto przepis na dorsza zapiekanego po włosku od Kwestii Smaku. 

Przepis

Składniki: 

  • 350 g polędwicy z dorsza
  • 3 łyżki oliwy extra
  • 350 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 podłużna czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 czerwona cebula
  • po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, tymianku i rozmarynu
  • 60 ml białego wina
  • 70 g zielonych oliwek wydrylowanych
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Dorsza pokroić na porcje, doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy. Do formy żaroodpornej włożyć pomidorki koktajlowe, obrane i przepołowione ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną papryczkę chili bez nasion, pokrojoną na półplasterki czerwoną cebulę.

Doprawić solą, pieprzem, oragano, tymiankiem i rozmarynem. Skropić 2 łyżkami oliwy i wymieszać. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Wysunąć upieczone warzywa z piekarnika, polać je białym winem, ułożyć filety dorsza i delikatnie wcisnąć je w sos. Posypać oliwkami i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec bez przykrycia przez 15 minut. Wyjąć zapiekankę z piekarnika, posypać bazylią i podawać np. na purée ziemniaczanym albo pieczonymi ziemniakami.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.